Spania va direcționa un miliard de euro din fondurile de care va beneficia în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență pentru locuințe sociale, a anunțat miercuri Guvernul de la Madrid, precizând că va utiliza în principal activele imobiliare deținute de banca de rebuturi Sareb, transmite Reuters.
Supervizată de Ministerele Economiei și Transporturilor, Sareb va pune la dispoziția autorităților locale aproximativ 15.000 de locuințe, în timp ce Fondul de locuințe sociale va pune la dispoziție alte 12.000 de proprietăți imobiliare pentru persoanele fizice și familiile care îndeplinesc criteriile necesare, scrie Agerpres.
"Locuințele ar trebui să înceteze să mai fie un lux sau o sursă de stres și îngrijorare. Atât pentru oamenii în situații de vulnerabilitate cât și pentru cei care trăiesc în zone unde chiriile au explodat", a declarat miercuri premierul spaniol Pedro Sanchez.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Coaliția guvernamentală de stângă din Spania a făcut din locuințele accesibile o prioritate politică, chiar dacă criza economică provocată de pandemie precum și tensiunile în interiorul coaliției cu privire la dacă și cum să reglementeze piața chiriilor au complicat situația.
Ministerul Transportului elaborează o lege pentru a reforma piața imobiliară din Spania dar propunerea s-a lovit de un obstacol săptămâna trecută pe fondul tensiunilor dintre partidul socialist al premierului Sanchez și partenerul de coaliție Podemos. Acesta din urmă a cerut ca toate noile clădiri să aibă obligatoriu și locuințe sociale.
În condițiile în care, potrivit OECD, locuințele sociale reprezintă mai puțin de 2% din totalul locuințelor, Spania este în urma altor state europene precum Marea Britanie, Franța sau Italia, unde locuințele subvenționate reprezintă 17%, 14% și respectiv 4% din stocul de locuințe existent în fiecare din cele trei țări.
În următorii ani, Spania ar urma să primească până la 140 de miliarde de euro de la Mecanismul de redresare și reziliență, iar aproximativ jumătate din fonduri le de la UE ar urma să vină sub formă de granturi, în cadrul strategiei Bruxelles-ului de a scoate economiile europene din criza provocată de coronavirus.