Scumpirile locuințelor a frânat la Londra la un minim al ultimilor 3 ani

Scumpirile locuințelor a frânat la Londra la un minim al ultimilor 3 ani
scris 18 dec 2016

În noiembrie rata anualizată a creșterii prețurilor în rezidențialul londonez a fost de 7,6%, însă în scădere față de 11,8% cu un an în urmă.

Votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, așa-numitul Brexit, a mai frânat scumpirea locuințelor din Londra. Indicele măsurat de portalul Hometrack de monitorizare a pieței imobiliare indică o majorare de 7,6% a prețurilor caselor și apartamentelor în intervalul noiembrie 2015 – noiembrie 2016, cea mai atenuată rată de creștere din ultimele 39 de luni și mult sub aprecierea anualizată de 11,8% măsurată în aceeași perioadă a anului trecut transmite The Telegraph.

Urmărește-ne și pe Google News

„Prețurile caselor sunt ridicate”, spune Richard Donnell, șef de cercetare la Hometrack, adăugând că sunt supraextinse față de veniturile populației, astfel încât tot mai puțini își permit în condiții decente financiar să-și satisfacă nevoia de adăpost.

Casele din SUA au depășit prețurile de balon speculativ de acum 10 ani CITEȘTE ȘI Casele din SUA au depășit prețurile de balon speculativ de acum 10 ani

Rata anualizată de majorare a prețurilor locuințelor este de 7,7% pentru primele 20 de orașe ale Marii Britanii. Proiecția Hometrack pentru anul 2017 este aceea că scumpirile vor continua însă la o rată încă și mai atenuată, de 4%. „Piața a pierdut din tendința pe termen scurt”, mai spune Donnell. El observă că vânzătorii nu se grăbesc să vândă, dar oscilații pe termen scurt indică faptul că și cererea a slăbit. Un studiu recent indica faptul că deja 3% din opulația capitalei părăsește Londra în fiecare an.

Investițiile ar urma să fie direcționate către alte orașe, unde ratele scumpirilor locuințelor vor fi încă și mai mari. Hometrack oferă exemplul orașelor: Birmingham, Manchester, Leeds, Leicester, Nottingham și Portsmouth. Orașul scoțian Aberdeen este singurul unde s-au consemnat scăderi de prețuri în ultimul an.

Pierderea de viteză a cotațiilor din rezidențialul britanic survine în contextul unul declin al vânzărilor. Numărul caselor vândute a scăzut cu aproximativ 5% în 2016 față de anul precedent atât în Londra, cât și în orașe precum Oxford, Bournemouth, Bristol și Cambridge.

viewscnt
Afla mai multe despre
londra
marea britanie
case
locuinte
scumpiri
balon imobiliar
real estate