Casele, prea scumpe pentru londonezi

Casele, prea scumpe pentru londonezi
scris 27 nov 2016

Indicele care indică sustenabilitatea prețurilor caselor prin prisma veniturilor a atins o nouă extremă, respectiv de 14,2 ori salariul mediu anual în Londra.

Prețurile caselor cresc accelerat în Londra, lăsând în urmă majorarea câștigurilor salariale ale londonezilor. Aceștia tot mai puțin își permit o casă, conform ultimelor date statistice preluate de publicația The Telegraph. Prețul unei case reprezintă de 14,2 veniturile anuale salariale. Este mai mult decât dublu față de media din Marea Britanie, numai orașul universitar Cambridge ținând pasul cu această scumpire a locuințelor.

Urmărește-ne și pe Google News

Date statistice istorice centralizate din piața americană arată că prețurile caselor sunt sustenabile atunci când reprezintă de aproximativ 5 ori veniturile medii anuale. Când ajung la niveluri reprezentând de 7 ori veniturile sunt considerate scumpe, iar când depășesc acest reper este deja vorba de balon imobiliar. Conform acestor parametrii istorici, piața londoneză se află deja într-o zonă a exceselor foarte ridicate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Din anul 2009, cotațiile din rezidențialul britanic s-au majorat în medie cu 86%, mult în exces față de dinamica câștigurilor salariale, potrivit firmei de cercetare a pieței Hometrack. Orașe unde oamenii își permit tot mai greu o locuință, cu scumpiri peste media națională mai sunt Oxford și Bristol. Alte orașe au fost ferite de asemenea creșteri ale costurilor pentru nevoia de adăpost. Sheffield este unul dintre acestea, cu o apreciere medie a prețului de numai de 18% față de minmele din 2009.

Prețurile caselor din America s-au întors la nivelurile de balon speculativ din anii 2005-2006 CITEȘTE ȘI Prețurile caselor din America s-au întors la nivelurile de balon speculativ din anii 2005-2006

Analiști din piața financiară britanică susțin că această scumpire este corelată cu politicile monetare ultrarelaxate promovate de Banca Angliei. Instituția a menținut la ședința de politică monetară din septembrie rata dobânzii-cheie pentru lira sterlină la 0,25%, un minim istoric, într-un răstimp în care derulează un program de injecții de lichiditate prin achiziția de titluri de stat din piața secundară prin emisiune de monedă.

În Londra, creșterea medie anuală a prețurilor locuințelor s-au majorat cu 9%, fiind cea mai slabă dinamică din ultimii 3 ani, iar așteptările sunt de frânare pe măsură ce acest indice care măsoară în ce măsură își permit londonezii o casă se deetriorează. În centrul metropolei, unde deja prețurile erau la cer, nu a mai fost nicio majorare de preț în ultimul an.

viewscnt
Afla mai multe despre
case
londra
marea britanie
balon imobiliar
banci
banca angliei
cambridge
oxford