România este la distanță mare de Polonia și Cehia ca investiții imobiliare, în principal în birouri, dar sunt perspective bune pentru următoarele 24 de luni

România este la distanță mare de Polonia și Cehia ca investiții imobiliare, în principal în birouri, dar sunt perspective bune pentru următoarele 24 de luni
scris 4 oct 2017

România a atins pe piața imobiliară un volum al investitiilor de circa 400 milioane euro în primul semestru al anului, la un sfert față de Polonia (1,5 miliarde euro) si la o distanta mai mare față  de Cehia (2 miliarde euro), tari concurente din punct de vedere al atractivitatii investitiilor în CEE,dar analiștii apreciază că  perspectivele sunt promițătoare deoarece Yield-urile (beneficiul generat de o investiție) pentru birouri de primă clasă în România sunt de 7,5%, comparativ cu 5,5% în Polonia si 4,85 % în Cehia.

Investitorii au vizat sectoarele de retail și industrial, cu tranzacții record între 40 și 100 de milioane de euro și provin din Africa de Sud, China, Belgia, în timp ce Globalworth, cel mai mare investitor de pe piața românească, își diversifică portofoliul cu noi proprietăți industriale. 

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare tranzacție pe piața de birouri înregistrată în primul trimestru a fost achiziționarea clădirii Polonă 68 de către Smartown Investments într-o tranzacție în valoare de peste 15 milioane de euro. În al doilea trimestru, ArtGroup Business Center a fost cumpărat de grupul maltez Hili Properties într-o tranzacție de 30 de milioane de euro, relevă un studiu de piață al companiei de consultanță imobiliară Savills.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aproape 90% dintre spațiile de birouri din București sunt de închiriat CITEȘTE ȘI Aproape 90% dintre spațiile de birouri din București sunt de închiriat

„Ne așteptăm ca în urmatoarele 24 de luni să poată fi achiziționate produse mai atractive, deoarece va exista o creștere constantă a stocului de spații de birouri (condusă  de Portland Trust, Skanska, Globalworth și proprietari austrieci) și de închirieri (Amazon, IBM, Bitdefender). Tranzacțiile semnificative din prima jumătate a anului 2017 au arătat încrederea investitorilor în piața imobiliară industrială și în economia țării în general”, spune Codrin Matei, partener și director al departamentelor de birouri și investiții la Crosspoint Real Estat, care lucrează în parteneriat cu Savills.

Ce se întâmplă în Europa

Volumul investițiilor în domeniu din primul semestru în țările europene analizate a atins cifra de 95 miliarde de euro, care, în ciuda scăderii volumelor de investiții din Franța și Marea Britanie, este la nivel similar volumelor înregistrate în aceeași perioada a anului trecut.

PIB-ul în zona Euro a crescut cu 0,5% în al doilea trimestru, al doilea vârf de creștere după criză economică. Specialiștii Savills sunt de părere că, la nivel european, sentimentul investițional este unul pozitiv, fiind așteptate creșteri ale PIB-ului și scăderi ale șomajului, grație îmbunătățirilor pe piețele muncii, Irlanda fiind considerată una din favoritele zonei Euro din punct de vedere al perspectivelor de creștere economică, la polul opus situându-se Grecia și Italia, cu previziuni modeste de îmbunătățire a climatului economic.

Record pe piața industrială: peste 400.000 metri pătrați de spații logistice vor fi livrați în acest an. Sectoarele cu cele mai multe cereri CITEȘTE ȘI Record pe piața industrială: peste 400.000 metri pătrați de spații logistice vor fi livrați în acest an. Sectoarele cu cele mai multe cereri

Marea Britanie și Germania se află pe primele locuri ca destinație a investițiilor în Europa. Regatul și-a păstrat poziția de lider, însă, potrivit Savills, Germania este țara cu cea mai activă evoluție și se așteaptă să depășească volumul total din Marea Britanie până la sfârșitul anului. Germania este mai puțin volatilă din punct de vedere politic iar investitorii sunt dispuși să plătească cele 50-75 puncte de bază pentru a-și securiza veniturile.

Eri Mitsostergiou, European Research Director la Savills, declară: "Volumul investitiilor în Germania este în medie cu 29% mai ridicat în a doua jumatate a anului, comparativ cu cresterea de 11%  înregistrată  în Marea Britanie. Este foarte posibil ca Germania să  depasească  Marea Britanie în 2017 si să  devină  astfel lider în clasament. "

De remarcat este reiterarea interesului investitorilor de peste ocean vizavi de proprietățile din Marea Britanie.  În trecut investitorii priveau cu precauție oportunitățile, însă climatul incert cauzat de Brexit se pare că a dispărut iar Londra a redevenit prima opțiune în ceea ce privește investiția de capital de peste ocean.

Din punct de vedere al volumului investițional, Olanda, Spania și Austria sunt preconizate a înregistra volume record comparativ cu anul trecut, Spania atrăgând atenția investitorilor de peste ocean, cu volume care s-au dublat față de acum 5 ani, portofoliile de retail și industriale fiind preferate, în defavoarea celor de birouri, situație similară și cu restul Europei.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliar
birouri