Prețurile locuințelor din orașul canadian Toronto au crescut post-criză de peste 4 ori, o rată de creștere de aproape 7 ori mai mare decât cea la media țării. „Sunt nesustenabile”, avertizează chiar guvernatorul Băncii Canadei.
Prăbușirea companiei Home Capital Group, axată pe investițiile în imobiliarul canadian, lansează alerta că o criză a datoriilor ipotecare de tip subprime riscă să explodeze într-una dintre cele mai scumpe piețe rezidențiale din lume. O bombă cu ceas ticăie în orașul Toronto din provincia Ontario, unde prețurile au luat-o razna, crescând cu peste 330% față de vârful precedent din 2007-2008, scrie portalul Zero Hedge.
Întrebat dacă exită un risc de contagiune în sistemul financiar național după colapsul Home Capital Group, guvernatorul Băncii Canadei, Stephen Poloz, a refuzat să comenteze. Și-a spus însă părerea despre piața imobiliară: „Cu siguranță creșterile recente ale prețurilor caselor din Toronto nu sunt sustenabile, iar piața rezidențială a orașului are elemente de speculație.” Ca șef al băncii centrale se declară neputincios. Misiunea principală a instituției este țintirea inflației, însă ar fi ciudat ca ratele de dobândă să fie ridicate doar pentru a inti prețurile locuințelor dintr-un singur oraș.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cura pentru prețurile mari ar putea fi, cum spune o învățătură din înțelepciunea pieței, chiar prețurile mari. Pe măsură ce casele din Toronto au devenit tot mai inaccesibile, interesul cumpărătorilor scade pentru realizarea tranzacțiilor. Jason Mercer, director al departamentului de analiză a pieței la Toronto Real Estate Board, spune că ratele de creștere a prețurilor au continuat până în martie, când numărul de listări l-a depășit pe cel al schimburilor.
Mai multe luni în care numărul de locuințe prinse în anunțurile de vânzări sporește substanțial peste cel al caselor vândute va indica în mod cert că piața trebuie readusă în balanță din punctul de vedere al prețurilor.