Marii investitori imobiliari cer asigurarea principiului neretroactivității legii

Marii investitori imobiliari cer asigurarea principiului neretroactivității legii
scris 7 dec 2023

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI), organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, cere Parlamentului României garantarea predictibilității pentru toți beneficiarii, mari și mici, ai noului cod al urbanismului.

Proiectul de lege denumit Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, care va înlocui cele 10 legi în vigoare, vechi de 30 de ani, este în analiza comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, for decizional în cazul acestui proiect legislativ. Așteptările investitorilor imobiliari sunt ca proiectul să fie votat până la finalul acestui an, deoarece este o reformă asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe parcursul legislativ, AREI a cerut legiuitorului salvgardarea autorizațiilor de construire sau a documentațiilor emise valabil de ulterioare suspendări sau anulări, motivat, spre exemplu, de o situație recentă prin care primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a atacat în instanță Primăria Sectorului 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice, cu scopul anulării unor autorizații de construire și desființare emise în perioada septembrie-noiembrie 2022, care prevedeau construirea a mii de apartamente și hipermarketuri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un proces de autorizare pentru proiectele complexe poate dura peste un an. Dacă în acel interval de un an, documentația de urbanism se shimbă, suspendă sau anulează, procesul trebuie luat de la capăt, spun reprezentanții asociației.

„Odată pornit un proiect de investiții, acesta trebuie să se supună regulilor de la momentul depunerii cererii de eliberare a certificatului de urbanism. Situația actuală, în care unele administrații interpretează abuziv elemente de jurisprudență, a condus la exemple absurde, în care investitori mari sau persoane fizice, să aloce bugete, să contracteze împrumuturi, să demareze activități în scopul eliberării autorizației, iar din cauza suspendării unor reglementări normative, precum PUZ, întregul demers să fie falimentat, fără ca aceștia să aibă vreo vină sau vreun control“, spun reprezentanții asociației profesionale.

Efectul formei actuale a legii, în cazul companiilor, constă în pagube uriașe, urmate de ieșirea de pe piață, iar în cazul familiilor constă în falimentul personal, transmite AREI. În ambele cazuri, lipsa de predictibilitate afectează industriile conexe și de pe orizontală, gripează circuite financiare și continuă să scadă încasările la buget și apetența diverselor firme, din diverse industrii, de a se muta în România, consideră investitorii imobiliari.

Aceștia mai spun că argumentul construcțiilor haotice este fals, deoarece în practică, haotic s-a construit până acum, atât din cauza corupției administrative, cât și a relei credințe a unor așa-ziși investitori.

„Dacă vom continua să îi alungăm, prin lipsa de predictibilitate, pe dezvoltatorii serioși, vom rămâne tot cu cei certați cu legea, iar actuala stare de fapt se va perpetua“, conchid reprezentanții asociației.

Spre exemplu, dezvoltatorul spaniol Gran Via, care a livrat peste 2.000 de apartamente noi în București, a decis să se retragă de pe piața imobiliară românească, după 15 ani de activitate, acuzând situația urbanistică a Bucureștiului.

Asociația Investitorilor de Real Estate din România, organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, are ca membrii companii precum Globalworth, NEPI Rockcastle, Țiriac Imobiliare, AFI Europe, Forte Partners, Skanska, Ceetrus, Hercesa, Granvia, Cordia, Lion`s Head Investments, One United Properties, Immofinanz, Speedwell.

viewscnt
Afla mai multe despre
arei
cod al urbanismului
cladiri