Investitorii imobiliari cer modificări la proiectul legislativ de cod al urbanismului pentru a preveni „naționalizările în beneficiul obștesc“

Investitorii imobiliari cer modificări la proiectul legislativ de cod al urbanismului pentru a preveni „naționalizările în beneficiul obștesc“
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 6 dec 2023

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI), organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, avertizează că forma actuală a proiectului de lege care introduce Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC) permite inventarierea spațiilor verzi pe terenuri private, o acțiune considerată neconstituțională.

Una dintre prevederile din forma actuală a proiectului legislativ arată că în Planul Urbanistic General (PUG) al unei localități, autoritățile publice locale pot include sau declara terenuri, indiferent de forma de proprietate, ca fiind spații verzi.

Urmărește-ne și pe Google News

Reprezentanții AREI consideră că inventarierea spațiilor verzi pe terenuri private este neconstituțională, afectând dreptul la proprietate.

„În conformitate cu legislația actuală, inventarierea spațiilor verzi – din păcate nerealizată deloc în București – se poate face pe terenuri aflate în proprietatea publică, tocmai pentru a fi întreținute de autoritățile administrative și a fi cu acces public. Toate investițiile imobiliare trebuie oricum să respecte procentele de spații verzi din autorizații, însă acestea nu trebuie inventariate, întrucât ar limita dreptul constituțional la proprietate. Mai mult, ar semăna cu o «naționalizare în beneficiul obștesc», prin asigurarea accesului general al publicului pe proprietăți private. În această variantă, afectați nu ar fi dezvoltatorii, ci proprietarii (beneficiarii) finali ai dezvoltărilor sau proprietarii care și-au edificat singuri o locuință familială, în ambele cazuri suprafețele trecute de un funcționar ca spații verzi, la ei în curte, fiind accesibile publicului“, transmite organizația profesională.

Prin eventuala înscriere a terenurilor private în Registrul spațiilor verzi se face o expropriere abuzivă, similară confiscării, prin limitarea exercitării dreptului de proprietate, mai spun reprezentanții asociației.

„Declararea unui teren construibil aflat în proprietate privată ca spațiu verde trebuie să se poată face exclusiv prin parcurgerea procedurii de expropriere. În lipsa exproprierii (singura modalitate prin care un teren proprietate privată se transformă în teren proprietate publică), nimeni nu se poate aștepta ca proprietarii privați să poată fi forțați să amenajeze spațiile verzi, în timp ce autoritățile publice dețin vaste proprietăți / terenuri care stau abandonate de 30 de ani. Simpla declarare a unei proprietăți private construibile ca spațiu verde nu va ajuta la crearea de spații verzi. În PUG există suprafețe extinse de teren declarate ca spații verzi, dar care în realitate sunt doar maidane, terenuri neamenajate, devenite gropi de gunoi ad-hoc. Susținem respectarea și protejarea spațiilor verzi, mai ales prin clarificarea specificului benefic pentru mediu al acestora, însă responsabilitatea absolută pentru existența lor trebuie să aparțină administrației“, argumentează membrii AREI.

Pe lângă riscul de neconstituționalitate al formei actuale a proiectului legislativ, care va genera un număr uriaș de procese, aglomerarea instanțelor și haos administrativ, problema spațiilor verzi va rămâne, la fel ca și azi, nerezolvată, mai spun investitorii imobiliari.

În legislația actuală există prevederea ca 30% din suprafețele de teren construite să fie plantate cu spații verzi, lucru care, în cele mai multe cazuri, se realizează, însă AREI transmite administrației publice să nu mai recepționeze proiecte unde legea nu se respectă.

Proiectul de lege denumit Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, care va înlocui cele 10 legi în vigoare, vechi de 30 de ani, este în analiza comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, for decizional în cazul acestui proiect legislativ. Așteptările investitorilor imobiliari sunt ca proiectul să fie votat până la finalul acestui an, deoarece este o reformă asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Asociația Investitorilor de Real Estate din România, organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, are ca membrii companii precum Globalworth, NEPI Rockcastle, Țiriac Imobiliare, AFI Europe, Forte Partners, Skanska, Ceetrus, Hercesa, Granvia, Cordia, Lion`s Head Investments, One United Properties, Immofinanz, Speedwell.

viewscnt
Afla mai multe despre
arei
catuc