Jumbo vinde teren în România către Logicor, deținut de fondul suveran China Investment Corporation

Jumbo vinde teren în România către Logicor, deținut de fondul suveran China Investment Corporation
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 aug 2024

Logicor, proprietar, administrator și dezvoltator în domeniul imobiliar logistic din Europa, deținut de fondul suveran China Investment Corporation (CIC), a achiziționat în România un teren de 4,6 hectare de la retailerul grec de jucării Jumbo, situat la ieșirea din zona Pallady, către Autostrada Soarelui.

Logicor mai deține un teren de 8,2 hectare în apropierea depozitului de materiale Arabesque din estul Bucureștiului.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Immofinanz vinde celui mai mare distribuitor independent de motorină cel mai valoros complex de birouri al său din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Immofinanz vinde celui mai mare distribuitor independent de motorină cel mai valoros complex de birouri al său din România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Tranzacția a fost realizată prin intermediul Colliers.

Pe acest amplasament, dezvoltatorul imobiliar pregătește acum construcția a două hale cu o suprafață totală construită de 37.375 de metri pătrați. În corpul A, care va avea o suprafață de aproape 20.000 de metri pătrați, va fi instalată o unitate de producție pe o suprafață de circa 5.100 de metri pătrați, care va avea ca obiect de activitate fabricarea de instrumente optice și echipamente fotografice.

Mai exact, fabrica va produce componente optice precum lentilele sferice și asferice, suprafețe optice plan paralele prisme, cu o capacitate de producție de 80.000 de bucăți pe an și subansamble opto-mecanice prin fixare mecanică și/sau lipire cu o capacitate de 125.000 de bucăți pe an, conform documentelor analizate de Profit.ro.

În acest moment, portofoliul Logicor România însumează peste 300.000 de metri pătrați de spații de depozitare de clasa A, având chiriași precum IKEA, Coca-Cola, DPD, Profi Rom Food, Heineken și CTDI.

EXCLUSIV Grup deținut de milionari belgieni țintește dublarea producției din România prin construcția unei noi fabrici CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grup deținut de milionari belgieni țintește dublarea producției din România prin construcția unei noi fabrici

Terenurile deținute de Logicor și autorizate pentru construirea de noi centre logistice permit dezvoltarea progresivă a mai mult de 400.000 de metri pătrați în centre economice cheie din întreaga țară. Investitorul mai are terenuri în București, Brașov, Sibiu și Timișoara.

Logicor este unul dintre cei mai mari proprietari și operatori de proprietăți de logistică și distribuție din Europa. Logicor are sediul în Londra și Luxemburg.

„Zona de est a Bucureștiului are un potențial imens de dezvoltare. Vedem un interes tot mai mare pentru soluții de logistică urbană, iar creșterea chiriilor subliniază nevoia de spații de depozitare moderne și eficiente. Prin această investiție, ne consolidăm prezența în interiorul Centurii Bucureștiului și ne angajăm să răspundem cerințelor în continuă evoluție ale pieței”, spune Mihai Diaconescu, Director Asset Management & Development în cadrul Logicor România.

CIC, cel mai mare fond suveran din lume ca valoare a activelor administrate, a intrat pe piața românească în 2017 printr-o tranzacție catalogată cea mai mare din istoria pieței imobiliare europene. Fondul suveran a plătit americanilor de la Blackstone un preț de 12,25 miliarde de euro pentru portofoliul european de spații logistice Logicor. Parcurile logistice românești fuseseră achiziționate, în trecut, de la Immofinanz.

FOTO Mark Zuckerberg spune că administrația Biden a presat Meta să cenzureze conținutul legat de Covid-19 CITEȘTE ȘI FOTO Mark Zuckerberg spune că administrația Biden a presat Meta să cenzureze conținutul legat de Covid-19

Ulterior achiziției, investitorii chinezi au scos la vânzare cele patru proprietăți din România, localizate în Mogoșoaia, Pantelimon, Ploiești și Timișoara, la un preț estimat de Profit.ro la peste 70 milioane de euro. Oferte de cumpărare au depus, printre alții, dezvoltatorii imobiliari CTP, WDP și Globalworth, potrivit surselor Profit.ro, însă, în ciuda propunerilor atractive, chinezii au decis să renunțe la vânzare în partea a doua a anului 2019.

„Tendința investitorilor de a se consolida în zonele unde sunt deja activi este clară, la fel ca și interesul crescând pentru logistica urbană. Piața industrială se extinde rapid spre autostrada A2, unde și alte companii precum VGP au achiziționat terenuri, imediat dincolo de centura orașului. Terenul achiziționat de Logicor de la Jumbo are deja un PUZ pentru dezvoltare industrială, permițând construcția a până la 25.000 de metri pătrați de spații de depozitare suplimentare. Jumbo deținea acest teren de mult timp, dar nu a avut ocazia să-l dezvolte. În schimb, ei au construit centrul lor logistic în Popești-Leordeni, pe un teren de 18 hectare, achiziționat de la Alpha Bank, într-o tranzacție care a fost, de asemenea, intermediată de Colliers în 2020”, explică Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.

Anul trecut, volumul tranzacțiilor cu terenuri destinate proiectelor imobiliare comerciale (exclusiv cele industriale și de depozite tradiționale) a scăzut cu mai puțin de 10% față de nivelul din 2022, de 450 de milioane de euro, aproximativ 70% din terenurile tranzacționate provenind din București și împrejurimi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
logicor
jumbo
teren