Grupul Neocity, fondat și condus de omul de afaceri israelian Ehud Benshach (67 de ani), transformă în bloc cu circa 200 de apartamente un proiect mai vechi de birouri pe care intenționa să îl dezvolte în Pipera, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Investitorul se alătură unei liste tot mai lungi de dezvoltatori imobiliari care trec de la birouri la rezidențial.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania are de peste un deceniu un teren de circa 6.200 de metri pătrați amplasat lângă dealerul auto Porsche Pipera. Investitorul plănuia să construiască aici o clădire de birouri cu 11 etaje și o suprafață închiriabilă de 41.000 de metri pătrați, însă ideea a fost abandonată.
Acum, Neocity pregătește un nou proiect, care prevede construcția unui bloc cu 4 etaje, plus etajele 5 și 6 retrase, ce va cuprinde 196 de apartamente. Imobilul are și două subsoluri pentru 235 de locuri de parcare, potrivit documentației analizate de Profit.ro. Investiția în acest proiect poate fi estimată la peste 10 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Perioada de implementare a proiectului propusă de investitor este de 2 ani.
Lotul israelienilor este amplasat într-o zonă în plină dezvoltare. Profit.ro a scris, recent, că nemții de la Kärcher România construiesc lângă Porsche București Nord un sediu cu depozit. Lângă proiectul Kärcher, omul de afaceri Dragoș Bîlteanu vrea să construiască un ansamblu rezidențial cu 1.600 de apartamente. În apropiere, George Becali și ginerele său, Mihai Theodor Mincu, pregătesc dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu 196 de apartamente, iar Ali Madadi deține un teren de circa 12 hectare, cumpărat la licitație, pe care analizează dacă să îl dezvolte sau să îl vândă. (pentru detalii, accesați harta interactivă de mai jos)
Numărul dezvoltatorilor imobiliari care aleg să își schimbe proiectele de birouri în rezidențial este în continuă creștere, deoarece gradul de neocupare a spațiilor dedicate firmelor din București poate ajunge la 16% în 2021, în timp ce sectorul rezidențial se bucură de vânzări record, spun brokerii imobiliari.
Printre investitorii care pregătesc conversia de spații de birouri în spații de locuit se numără omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de spații de birouri, care a anunțat că intenționează să amenajeze spații de locuit pe 30% din suprafața uneia dintre clădirile de birouri din cadrul Novo Park din Pipera, proiect inițiat în urmă cu 3 ani și fără legătură cu pandemia, după cum a transmis acesta Profit.ro.
Și One United a anunțat transformarea în spații de locuit a unui imobil din cadrul One Verdi Park, proiectat inițial ca birouri, după ce hotărâse, în prealabil, să transforme un hotel în apartamente în cadrul proiectului One Floreasca Towers din București, a cărui construcție este programată pentru anul acesta.
De asemenea, cum a anunțat Profit.ro, omul de afaceri Dorin Mateiu, unul dintre cei mai bogați și discreți români, care în toamna anului 2017 a vândut producătorii de mezeluri Elit și Vericom gigantului american Smithfield Foods, a decis să transforme în apartamente clădirea de birouri pe care a început să o construiască în locul fostului Cinema Grivița din zona bucureșteană Basarab, din cauza pandemiei care a dus la scăderea cererii pentru spații dedicate firmelor.
În aceeași notă, omul de afaceri irakian Tomah Kahled, proprietarul complexului comercial Sir din București, a decis să transforme în apartamente de închiriat cele 5 etaje cu spații de birouri ale proiectului Fundeni Tower, finalizat în 2018 vizavi de Spitalul Fundeni, după ce a constatat că nu are cerere în zonă.
Neocity se reactivează
Grupul Neocity a obținut, anul trecut, actele premergătoarea construcției primei etape dintr-un proiect amplu, cu peste 2.000 de apartamente, planificat pe malul lacului Fundeni de peste 13 ani, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
În aprilie 2020, o companie a grupului Neocity a primit certificatul de urbanism necesar construirii a trei blocuri de apartamente cu 11 etaje, ce fac parte din prima fază a dezvoltării pregătite pe Strada Heliade între Vii, nr. 72, pe malul lacului Fundeni, conform unui Plan Urbanistic Zonal aprobat în noiembrie 2019.
Dezvoltatorul și-a propus să ridice pe terenul de 14 hectare, pe care l-a moștenit de dinainte de criza din 2007-2008, un ansamblu rezidențial cu peste 2.200 de apartamente, ce ar implica o investiție de peste 100 de milioane de euro, la costurile actuale de construcții, potrivit calculelor realizate de Profit.ro.
Planul din 2006, când a fost lansat pentru prima dată proiectul Neopeninsula din cartierul Colentina, prevedea construcția a 16 blocuri cu 2.700 de apartamente, un proiect care necesita un efort investițional estimat la 300 milioane de euro.
Demararea acestui proiect echivalează cu reactivarea investitorului pe piața imobiliară românească. Ultima mișcare a Neocity a fost realizată în 2013, când a vândut către NEPI centrul comercial City Park din Constanța cu 81 milioane de euro, tranzacție catalogată drept cea mai mare din acel an. În ciuda mărimii, vânzarea a fost la limita profitabilității pentru israelieni în contextul în care aceștia au investit 70 milioane de euro în dezvoltare și, ulterior, încă 6 milioane euro în amenajarea etajului doi al mallului, bani din care 48,5 milioane euro au fost împrumutați de la Eurobank și National Bank of Greece.
Acesta a fost al doilea „exit“ realizat de Ehud Benshach pe piața locală, după ce în 2005 a vândut turnurile de birouri Neocity Towers de pe Calea Dorobanților, sediulul central Alpha Bank, pentru 17 milioane dolari către grupul irlandez RI Investments.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fondul ungar de investiții Adventum intră în România prin achiziția complexului de birouri Hermes Business Campus. Tranzacția anului și una dintre cele mai mari afaceri imobiliare încheiate vreodată pe piața localăNeocity a avut în proprietate sute de hectare de teren în Brăila, Constanța și București, însă a vândut o parte dintre ele. Grupul mai are peste 20 de hectare de teren în Constanța, tot cu destinație rezidențială.
Până în noiembrie 2018, grupul Neocity a fost listat pe Bursa din Tel-Aviv, iar după delistare a devenit un braț al fondului de investiții Poalim Real Estate, care, la rândul său, este o subsidiară a băncii Hapoalim, cel mai mare grup financiar din Israel.
Ehud Benshach, care este și președintele Poalim Real Estate, și fratele său, Mordechai, au moștenit gigantul energetic Petrolgas din Israel, care, după fuziunea cu Pazgas, în 1993, a ajuns să controleze 40% din gazul israelian. Ehud Benshach se mai numără printre acționarii companiei din energie Global Power și a fabricii de ambalaje Caniel din Israel.