EXCLUSIV Ioannis Papalekas își reia investițiile pe piața românească. Proiect exclusivist - FOTO

EXCLUSIV Ioannis Papalekas își reia investițiile pe piața românească. Proiect exclusivist - FOTO
scris 8 ian 2025

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas (48 de ani), care a ieșit în 2020 din afacerea Globalworth în urma unor tranzacții evaluate la 330 milioane de euro, a revenit pe piața românească printr-o investiție realizată indirect, de un partener de-al său, într-un proiect exclusivist de lângă parcul Herăstrău, în care sunt vândute apartamente cu prețuri de până la 12 milioane de euro bucata, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Papalekas investește în ansamblul rezidențial Nordului Residence prin intermediul partenerului său Ioan Paul Rafail, care a cumpărat de la Globalworth un teren de circa 3.200 de metri pătrați amplasat pe Șoseaua Nordului, lângă vila milionarului Dan Nicorescu și peste drum de Parcul Herăstrău. Trebuie menționat că el nu este implicat activ în proiect, dezvoltarea fiind realizată de firma Nord 50 Herastrau Premium.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE VIDEO&FOTO Celebrul restaurant „Doi Cocoși”, cu o istorie de peste 100 de ani - demolat. Mesajul proprietarilor. Ce va fi construit în loc CITEȘTE ȘI CONFIRMARE VIDEO&FOTO Celebrul restaurant „Doi Cocoși”, cu o istorie de peste 100 de ani - demolat. Mesajul proprietarilor. Ce va fi construit în loc

Pe acest teren sunt în curs de construcție acum două clădiri cu apartamente de lux, unite la nivelul parterului cu un corp de legătură. Întregul proiect va avea două niveluri subterane comune pentru parcări și 5 etaje supraterane, plus mezanin.

Proiectul prevede construcția a doar 31 de apartamente, însă suprafețele utile ale acestora sunt uriașe, comparativ cu standardul pieței, adică sunt cuprinse între 156 de metri pătrați și 551 de metri pătrați.

FOTO&DOCUMENT Romgaz modernizează clădirea cu 7 etaje din București preluată în contul unei părți din datoria la gaze a InterAgro CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT Romgaz modernizează clădirea cu 7 etaje din București preluată în contul unei părți din datoria la gaze a InterAgro

Prețurile sunt și ele pe măsură. Cel mai ieftin apartament din complex are un preț de circa 2 milioane de euro, iar la penthouse prețul ajunge la aproape 12 milioane de euro.

În martie 2023, terenul și acest proiect rezidențial au fost vândute de Globalworth lui Ioan Paul Rafail pentru 7 milioane de euro, din care 4 milioane de euro au fost plătiți cash și restul de 3 milioane de euro au fost încasați în martie 2024. La momentul definitivării tranzacției, Globalworth a marcat o pierdere netă de 500.000 de euro, potrivit rapoartelor sale financiare.

FOTO Mirel Rădoi își extinde investițiile în retail CITEȘTE ȘI FOTO Mirel Rădoi își extinde investițiile în retail

Deși autorizația de construire a proiectului din Herăstrău a fost emisă de Primăria Sectorului 1 în 2022, abia recent au început lucrările.

Noua proprietate a lui Rafail este lipită de un teren cu o suprafață de circa 2.400 de metri pătrați, pe care este construită o vilă și pentru care Larisa Iavorski, soția fostului ministru al Energiei din Republica Moldova, Constantin Iavorski, a obținut anul acesta o autorizație de desființare a construcțiilor existente pe teren. Între cele două terenuri nu există gard despărțitor.

Timp de zece ani, cât proiectul cumpărat de Rafail s-a aflat în portofoliul Globalworth, valoarea acestuia a crescut de la 6,1 milioane de euro la 8,3 milioane de euro.

NEPI Rockcastle cumpără un nou proiect fotovoltaic, după cel preluat de la „regele eolienelor“, și vrea să își asigure consumul energetic al mall-urilor din România integral din energie verde CITEȘTE ȘI NEPI Rockcastle cumpără un nou proiect fotovoltaic, după cel preluat de la „regele eolienelor“, și vrea să își asigure consumul energetic al mall-urilor din România integral din energie verde

Acesta a fost și sigurul proiect rezidențial aflat pe lista de dezvoltări ale Globalworth, ținta sa fiind clădirile de birouri, sector pe care îl domină. Totuși, Papalekas a inclus în portofoliul de început al companiei și ansamblul rezidențial UpGround din apropierea metroului Pipera, însă acesta era deja funcțional la acel moment.

Investitorul imobiliar grec Ioannis Papalekas a înființat alături de Ioan Paul Rafail compania Victoria Ventures, care a fost inclusă în oferta publică inițială de listare la bursă a Globalworth.

CONFIRMARE FOTO Fotbalistul Florin Tănase intră pe piața imobiliară lângă corporații, pe un teren de la Becali, alături de agentul FIFA Florin Vulturar CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Fotbalistul Florin Tănase intră pe piața imobiliară lângă corporații, pe un teren de la Becali, alături de agentul FIFA Florin Vulturar

Acum, Victoria Ventures este controlată, în părți egale de Rafail și Ioannis Dragatakis. Prin această companie a fost dezvoltat ansamblul rezidențial Floreasca 1, situat pe malul lacului Floreasca, pe strada Gheorghe Țițeica.

Proiectul Floreasca 1 face parte din portofoliul dezvoltatorului 1development, coordonat de parteneri ai lui Ioannis Papalekas. În această formulă au mai construit un bloc cu patru etaje și 36 de apartamente de lux în apropiere de mallul Jolie Ville și au dezvoltat primul lor proiect major, ansamblul Central de pe strada Vasile Lascăr, care are peste 300 de apartamente.

Ioannis Dragatakis a fost acționar și în cadrul dezvoltatorului Day Construct, alături de Dimitrios Mourkakos și Andreas Mourkakos. În 2019, Day Construct a vândut clădirea de birouri Day Tower, fostul sediu Enel, unei companii libaneze contra unui preț de 35 milioane de euro la un randament investițional de sub 7%, o premieră pentru piața imobiliară post criză.

EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță pregătește cel mai mare ansamblu rezidențial din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ionuț Negoiță pregătește cel mai mare ansamblu rezidențial din București

Toate aceste proiecte au apărut sub îndrumarea lui Ioannis Papalekas. El a intrat în liga mare a investitorilor imobiliari într-un timp foarte scurt.

În 2004, la vârsta de 27 de ani, Papalekas reușise deja să atragă atenția unui grup de investitori israelieni și greci care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat în zona Eroii Revoluției, pentru 46 milioane euro, o sumă imensă la acea vreme.

Echipa sa a finalizat lucrările și în 2006 a vândut City Mall pentru 103 milioane euro. Rezultatul acestei tranzacții i-a asigurat niște parteneri de cursă lungă, alături de care a construit și renovat clădirile de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini și Dorobanți Business Center.

EXCLUSIV FOTO Dorin Mateiu și Ioan Străjan au vândut Golf Hotel Pianu fraților Duman. Hotelul, de lângă clubul făcut celebru de Iohannis, devine centru de dezintoxicare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Dorin Mateiu și Ioan Străjan au vândut Golf Hotel Pianu fraților Duman. Hotelul, de lângă clubul făcut celebru de Iohannis, devine centru de dezintoxicare

Decizia listării Globalworth a venit ca o necesitate de a pune sub același acoperiș principalele proprietăți acumulate de Papalekas sau partenerii săi din România de-a lungul anilor. Până la momentul listării, el investise circa 90 de milioane de euro.

Astăzi, Globalworth are în proprietate active generatoare de venituri în Polonia și România în valoare de peste 3 miliarde de euro și obține de pe urma lor chirii în valoare de 147 milioane de euro pe an.

Imediat după ieșirea din Globalworth, Papalekas a pus bazele Yoda, un fond de investiții listat pe bursa din Cipru prin care a făcut plasamente în imobiliare, industria farmaceutică, tehnologie și transport maritim. Astăzi, participația sa de circa 76% din cadrul Yoda este evaluată la peste un miliard de euro.

El s-a asociat cu miliardarul grec Evangelos Marinakis, una dintre cele mai influente personalități din lumea transportului maritim. A cumpărat de la Marinakis acțiuni la unul dintre cei mai importanți transportatori de gaz din lume, Capital Product Partners (CPLP), listat pe Nasdaq.

FOTO Mirel Rădoi își extinde investițiile în retail CITEȘTE ȘI FOTO Mirel Rădoi își extinde investițiile în retail

După ce a cumpărat mai multe hoteluri în Grecia și Cipru, Papalekas a cumpărat și un pachet de 5,22% din acțiunile Prodea Investments, fostul braț imobiliar al National Bank of Greece, după ce îi vânduse companiei participația sa în cadrul Mediterranean Hospitality Venture (MHV), pentru 254 de milioane de euro.

Papalekas a mai cumpărat și companiile Sea Velvet Holding și Feeeway Success care au o flotă de 18 transportoare de marfă vrac și un vas cisternă cu o valoare a activelor de 49 milioane de euro.

La sfârșitul anului trecut, Yoda gestiona active totale cu o valoare de peste 1,9 miliarde de euro și a realizat un EBITDA de 256,6 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ioannis papalekas
vile
herastrau