Compania Terra – Nova Construct, deținută de familia antreprenorului Marian Bucur, pregătește dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu circa 500 de apartamente în apropierea noului magazin IKEA din estul Bucureștiului, după ce a renunțat definitiv la lucrările publice.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În 2009, constructorul a traversat o perioadă financiară dificilă și a fost nevoit să scoată la vânzare șantierul început al ansamblului TerraNova Residence din Popești-Leordeni. Eforturile au fost zadarnice și, într-un final, compania a finalizat și vândut integral, pe cont propriu, proiectul cu 364 de apartamente.
Rezultatul a determinat compania să renunțe la lucrările cu autoritățile publice, care au consacrat-o. Inițial, și-a mutat stația de betoane și mixturi asfaltice din spatele Metro Pallady pe o platformă din comuna Vidra, aproape de Remat București Sud. După mutare, platforma a fost scoasă la vânzare pentru circa 2 milioane de euro.
„Avem trei hectare de teren pe care a funcționat o stație de betoane și una de mixturi asfaltice în comuna Vidra. Stația de betoane a fost vândută ca utilaj. A rămas de vânzare terenul, cu stația de asfalt, birouri, laborator. Vindem pentru că am renunțat la lucrările publice și ne concentrăm pe lucrări civile și rezidențial“, a declarat pentru Profit.ro Roxana Cîmpeanu, director general adjunct al Terra – Nova Construct. Compania deținea o stație de betoane cu o capacitate de 130 de metri cubi pe oră și mai are o stație de mixturi asfaltice cu o capacitate de producție de 160 de tone pe oră.
Constructorul a mai finalizat un proiect, cu 98 de apartamente, în Bragadiru, după planurile împrumutate de la familia de antreprenori Chitafes, care a dezvoltat un ansamblu identic alăturat. Din Smart City Residence Bragadiru mai sunt de vândut 8 apartamente, potrivit reprezentantului companiei.
Acum, familia Bucur așteaptă obținerea Planului Urbanistic Zonal și în toamnă vrea să lanseze construcția celui mai mare proiect rezidențial făcut de Terra – Nova Construct până acum, o investiție de câteva zeci de milioane de euro. Proiectul va lua locul fostei stații de mixturi asfaltice de pe strada Victor Brauner, din spatele Metro Pallady, care ocupa o suprafață de teren de 13.600 de metri pătrați.
„Am demolat o hală de pe Victor Brauner și vom începe cu subsolul pentru parcări. Vor fi cinci imobile terasate de la 8 la 10 etaje, cu aproape 500 de apartamente, pe care le vom face pe rând. Vor fi și apartamente cu prețuri mai mici, care să se încadreze în Prima Casă, dar și cu prețuri mai mari pentru credite ipotecare clasice“, spune Roxana Cîmpeanu.
Click pe imagine pentru mărire
Terra – Nova Construct este deținută de Marian Bucur (67,44%), Mircea-Cristian Bucur (15%), Daniel-Aurel Bucur (15%) și Iulia Bucur (2,56%). În trecut, compania a obținut o serie de contracte de la autoritățile publice. Cel mai recent, constructorul obținuse de la Administrația Domeniului Public Sector 2 un contract pentru realizarea a circa 1.400 de locuri de parcare rezidențiale.
Familia Bucur mai deține și hotelul Mon Jardin de patru stele din Delta Dunării, care dispune de 35 de camere și două apartamente.
„Zona Pallady are un foarte bun potențial de dezvoltare, beneficiind de toate fundamentele: metrou, bulevard larg, trotuare largi, prezența unui număr mare de mijloace de transport în comun. Deja toți retailerii internaționali sunt acolo: Kaufland, Lidl, Auchan, Metro, Leroy Merlin, Dedeman, McDonald`s, Kika (acum Momax Lutz) și, desigur, IKEA, cu cel mai mare format din Europa Centrală și de Sud-Est. Rezidențialul continuă să livreze volume semnificative acolo și nu excludem să vedem în viitorul apropiat și apariția unei scheme de birouri“, spune Cătălin Gavrilă, director în cadrul companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, în ciuda evoluției pieței din ultima perioadă. Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut 11 luni consecutive, din iulie 2018 în mai 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele cinci luni al acestui an au fost încheiate circa 201.000 de tranzacții, cu 14% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, după o lună martie în care prețurile s-au majorat ușor, în aprilie pretențiile vânzătorilor de apartamente au scăzut pe plan național, tendință continuată și în luna mai. Suma medie solicitată la nivel de țară pentru o locuință s-a diminuat cu 0,4% în mai față de aprilie, de la 1.228 la 1.223 de euro pe metru pătrat util, potrivit datelor imobiliare.ro. În paralel, oferta este tot mai mare. Anul trecut au fost livrate 11.272 de locuințe în regiunea București – Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în creștere cu 18% comparativ cu 2017.