Efectele proiectului rezidențial din Antiaeriană pentru partenerii imobiliari ai Apărării: BCR le vânează averea, Antifrauda îi controlează de un an

Efectele proiectului rezidențial din Antiaeriană pentru partenerii imobiliari ai Apărării: BCR le vânează averea, Antifrauda îi controlează de un an
scris 24 aug 2016

În 2007, Ministerul Apărării Naționale intra într-un parteneriat public-privat cu una dintre cele mai vechi firme de construcții din România postcomunistă, Rotary a lui Mihai Leonard Rotaru, precum și cu Isorast Technology a lui Dima Dumitrache, pentru construirea unui ansamblu rezidențial de aproape 2.000 de locuințe situat pe strada Antiaeriană din București, destinat cadrelor militare și finanțat de BCR. Special pentru acest proiect, cei doi au înființat societatea Isorast Technology – Rotary SRL, pe care o controlau în proporții egale, prin firmele menționate mai sus, fiind totodată și administratori. Astăzi, după 9 ani, banca le cere lui Rotaru și Dumitrache să plătească din buzunarul propriu datoriile Isorast Technology – Rotary SRL, în insolvență din 2013, iar Direcția Antifraudă a ANAF se află de peste un an în control la dezvoltatorul complexului rezidențial Antiaeriană, proiect nefinalizat până în prezent.

Potrivit proiectului inițial, în cadrul parteneriatului publicat-privat dintre Minister și Isorast Technology – Rotary SRL, instituția publică a venit cu terenul, în suprafață de 16,5 hectare, situat în strada Antiaeriană, în apropierea stadionului Ghencea, teren evaluat la circa circa 70 de milioane de euro. Planul prevedea construirea a 12 blocuri P+10 și a 3 blocuri P+8 (circa 1.200 de apartamente) în tehnologie clasică, de către Rotary, și a încă 33 de blocuri S+P+4 (660 apartamente), plus 67 de vile, în tehnologie de tip "casă pasivă", cu consum redus de energie, de Isorast Technology SA.

Urmărește-ne și pe Google News

Valoarea totală a investiției era estimată la acea dată la circa 210 milioane de euro. Dezvoltatorul a fost fost selectat de către MApN nu prin licitație, ci prin dialog competitiv.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sistemul bancar românesc a înregistrat un profit de peste 500 milioane euro în primul semestru CITEȘTE ȘI Sistemul bancar românesc a înregistrat un profit de peste 500 milioane euro în primul semestru

Patronul Isorast Technology SA, Dima Dumitrache, a ocupat, înainte de intrarea în parteneriatul cu MApN și Rotary, funcția de director general al Asociației Române a Exportatorilor și Importatorilor (ANEIR), precum și pe cea de șef al Centrului de Promovare a Comerțului Exterior din cadrul Asociației, promovând, printre altele, finanțarea bancară a IMM-urilor strict pe bază de planuri de afaceri, fără garanții. Isorast Technology a deținut în Sibiu și o hală de producție de materiale de construcție pentru locuințe cu consum foarte redus de energie, inclusiv case pasive, care utiliza tehnologie germană. În prezent, firma este și ea în insolvență. 

Rotary Construcții a lui Mihai Rotaru, antreprenor care, în trecut, a figurat și în topul Forbes al celor mai bogați oameni din România, este una dinte cele mai vechi și mai cunoscute firme de construcții din perioada post-comunistă, fiind înființată în 1990 și având un portofoliu extins de lucrări majore, inclusiv numeroase contracte masive încheiate cu instituții de stat. În ultimii 6 ani, compania a raportat profituri nete cumulate în sumă totală de 19,5 milioane lei, la un rulaj total de peste 880 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Proiectul ansamblului rezidențial pentru militari Antiaeriană prevedea ca BCR să le acorde viitorilor beneficiari de locuințe, stabiliți pe baza listelor de priorități întocmite de MApN, credite retail, în baza cărora aceștia să-și rezerve apartamente sau vile în viitorul complex, pe care să le cumpere după construirea acestora. De asemenea, doritorii trebuiau să plătească și o taxă de rezervare dezvoltatorului, de 1.000 de euro pentru o garsonieră, de la 2.000 la 4.000 de euro pentru un apartament la bloc și de 6.000 de euro pentru o vilă.

Totul a început să scârțâie către sfârșitul anului 2008, când, pe fondul debutului crizei financiare și economice, BNR a înăsprit normele de acordare a creditelor pentru populație, inclusiv a celor imobiliare-ipotecare, iar veniturile militarilor au scăzut. În consecință, în februarie 2009, BCR a transmis MApN și dezvoltatorului că proiectul nu mai poate fi finanțat prin credite retail acordate clienților finali, ci doar, eventual, printr-un credit corporate acordat dezvoltatorului. Inițial, Rotaru și Dumitrache au refuzat varianta, care le adăuga un cost semnificativ nebugetat, însă au acceptat-o în cele din urmă, obligați de faptul că angajaseră deja cheltuieli importante cu proiectarea, organizarea de șantier și altele, potrivit administratorului judiciar al Isorast Technology – Rotary SRL, ZRP Insolvency.

Peste 1,8 milioane de turiști au vizitat Capitala în primele șase luni din an CITEȘTE ȘI Peste 1,8 milioane de turiști au vizitat Capitala în primele șase luni din an

Din aceste motive, la care s-au adăugat dificultățile birocratice în obținerea autorizațiilor necesare, construcția efectivă a început cu peste un an de întârziere față de planul inițial, ceea ce a generat îngrijorări printre militarii care plătiseră o taxă pentru a-și rezerva o viitoare locuință în complexul Antiaeriană. Astfel, în 2009, un număr de 366 de militari înscriși în program, dintr-un total de peste o mie, și-au retras rezervările, iar 266 dintre aceștia, mai norocoși, și-au văzut rambursate taxele de rezervare achitate, cu un cost total de 3,2 milioane lei pentru dezvoltator. 

Mai mult, banii din creditul corporate contractat de la BCR nu au venit decât în martie 2010, costurile de construcție fiind suportate până atunci de către Isorast Technology – Rotary SRL din resurse proprii. Creditul a venit la pachet cu un contract de garanție de depășire a costurilor, prin care cei doi asociați ai dezvoltatorului se angajau să plătească într-un cont deschis la BCR toate obligațiile rezultate din eventuale depășiri ale costurilor bugetate ale proiectului. Tot pe atunci, presa a început să se intereseze mai în detaliu despre evoluția proiectului.

Oricum, banii de la BCR s-au dovedit suficienți și, pe parcursul procesului de construcție, derulat într-un ritm extrem de lent și cu mari întreruperi, s-au acumulat datorii mari la contractori și furnizori, iar dezvoltatorul a demarat negocieri cu banca pentru acordarea unui credit suplimentar. Presa a început din nou să se intereseze de subiect, mai ales după ce militarii care au avut norocul de a le fi finalizate locuințele rezervate și de a se și muta în ele au constatat că nu-și pot face acte de proprietate, întrucât acestea erau ipotecate de dezvoltator la bancă.

Problema a fost că, în iulie 2013, a expirat convenția semnată de dezvoltator cu MApN, iar între Rotaru și Dumitrache au apărut neînțelegeri cu privire la proiect, ceea ce a făcut imposibilă încheierea unui nou contract de credit cu BCR. În aceste condiții, nemaifiind bani, lucrările au fost întrerupte, iar Isorast Technology – Rotary SRL și-a cerut singură intrarea în insolvență, care i-a fost aprobată de către Tribunalul București în luna august a acelui an.

Samsung Electronics ar putea vinde smartphone-uri premium recondiționate CITEȘTE ȘI Samsung Electronics ar putea vinde smartphone-uri premium recondiționate

Potrivit tabelului preliminar al creanțelor creditorilor societății, cea mai mare sumă de recuperat o avea, logic, BCR, respectiv peste 97 de milioane de lei. Un raport întocmit de Jones Lang LaSalle în decembrie 2013 evalua valoarea de piață a întregului complex rezidențial Antiaeriană la acea dată, cu tot cu construcțiile nefinalizate și cele neîncepute, la circa 91,93 milioane lei. Terenul nu intră la socoteală, întrucât, potrivit convenției încheiate cu dezvoltatorul, acesta a rămas în proprietatea MApN

În acel moment erau deja construite 143 de apartamente și 53 de boxe în blocurile de 10 etaje, 159 de apartamente, 80 de boxe și 78 de garaje în blocurile de 8 etaje, precum și 29 de vile. 

Lucrurile au părut să intre pe un făgaș pozitiv în anul următor, 2014, când, în cursul procedurii de insolvență a Isorast Technology – Rotary SRL, MApN a semnat o nouă convenție, de această dată cu administratorul judiciar ZRP Insolvency, pentru continuarea lucrărilor de construcție, în vederea finalizării ansamblului Antiaeriană. Semnarea convenției a dus și la obținerea unui nou credit de investiții de la BCR.

Astfel, au continuat atât lucrările de construcție, cât și procesul de vânzare a locuințelor aflate în diferite stadii de finalizare, plătindu-se etapizat și din datoriile Isorast Technology – Rotary SRL. În plus, în conformitate cu contractul de credit încheiat cu BCR, complexul a fost asigurat la Omniasig, la valoarea stabilită de evaluator în decembrie 2013, de 91,93 milioane, cu o primă de asigurare anuală de 0,07% din suma asigurată, respectiv circa 65.000 de lei pe an. 

Liderii Germaniei, Franței și Italiei se întâlnesc pentru a discuta despre cum să mențină proiectul european după Brexit CITEȘTE ȘI Liderii Germaniei, Franței și Italiei se întâlnesc pentru a discuta despre cum să mențină proiectul european după Brexit

În același timp, însă, după cum se arată în rapoartele de activitate ale ZRP Insolvency, patronul Rotary Construcții, Mihai Rotaru, administrator al dezvoltatorului insolvent Isorast Technology – Rotary SRL, nu ar fi predat administratorului judiciar arhiva de documente în original a societății, precum și alte înscrisuri legate de imobilele din complexul Antiaeriană, cum ar fi cărți tehnice, contracte, procese verbale, certificate de garanție a instalațiilor sau certificate energetice. Din acest motiv, în martie anul acesta, Rotaru și firma sa Rotary Construcții SRL au fost amendați de către Tribunalul București cu câte 500 de lei și li s-a pus în vedere să se conformeze solicitărilor de documente ale administratorului judiciar, în caz contrar riscând să fie acuzați de obstrucționare a justiției.

În august anul trecut, administratorul judiciar a finalizat și predat creditorilor Isorast Technology – Rotary SRL, conduși de BCR, un raport suplimentar privind cauzele insolvenței societății. În baza acestuia, în septembrie 2015, administratorul judiciar și banca au cerut instanței de judecată angajarea răspunderii patrimoniale a lui Mihai Rotaru și Dima Dumitrache, precum și a firmelor controlate de aceștia, ca persoane responsabile de intrarea în insolvență a dezvoltatorului complexului Antiaeriană. În ianuarie anul acesta, Tribunalul București a dispus întreruperea judecății până la stabilirea cu exactitate a pasivului Isorast Technology – Rotary SRL, proces îngreunat de lipsa de acces a administratorului judiciar la documente esențiale ale societății.

Pfizer oferă 14 miliarde dolari pentru preluarea producătorului de medicamente oncologice Medivation - surse CITEȘTE ȘI Pfizer oferă 14 miliarde dolari pentru preluarea producătorului de medicamente oncologice Medivation - surse

Potrivit Legii insolvenței în vigoare la acea dată, dacă administratorul judiciar identifică persoane cărora le-ar fi imputabilă apariția stării de insolvență a debitorului, instanța poate dispune ca "o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvență, să fie suportată de membrii organelor de conducere și/sau supraveghere din cadrul societății, precum și de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvență a debitorului, prin una dintre următoarele fapte: a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane; b) au făcut acte de comerț în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice; c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activități care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăți; d) au ținut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ținut contabilitatea în conformitate cu legea; e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia; f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăți; g) în luna precedentă încetării plăților, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferință unui creditor, în dauna celorlalți creditori".

Totodată, în iunie 2015, administratorul judiciar și BCR au declanșat o acțiune în pretenții împotriva firmei Rotary Construcții SRL a lui Mihai Rotaru, după ce au constatat depășiri de costuri la proiectul rezidențial Antiaeriană. Acțiunea în justiție a fost începută în baza contractului de garanție de depășire a costurilor semnat cu BCR în 2010. Procesul, aflat tot pe rolul Tribunalului București, durează de mai bine de un an, următorul termen fiind stabilit pentru 19 septembrie 2016.

Facebook lucrează la integrarea Siri cu WhatsApp CITEȘTE ȘI Facebook lucrează la integrarea Siri cu WhatsApp

În aceeași perioadă, subiectul a intrat și în atenția inspectorilor antifraudă ai ANAF, care au declanșat un control la dezvoltatorul Isorast Technology – Rotary SRL.    

"Începând cu 11 mai 2015, debitoarea este supusă unui control din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală - Direcția Generală Antifraudă Fiscală. În baza controlului efectuat, inspectorii antifraudă ANAF au ridicat documente financiar-contabile aferente perioadei 2010 – 2015, iar în cazul unor parteneri ai debitoarei, perioada controlului a fost extinsă de la începutul colaborării. În această situație se află și asociații debitoarei, respectiv Isorast Technology SA și Rotary Construcții SRL. Controlul Direcției Generale Antifraudă Fiscală se desfășoară la sediul ANAF administratorul judiciar punând la dispoziția inspectorilor antifraudă documentele solicitate și regăsite în arhiva debitoarei. În luna mai 2016, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au revenit cu solicitări de documente și informații în legătură cu asociatul Isorast Technology SA. De asemenea, au fost solicitate clarificări privind corecțiile propuse de administratorul judiciar și operate în contabilitatea debitoarei. Mare parte din operațiunile contabile descrise de administratorul judiciar pe larg în cadrul completării la raportul privind cauzele și împrejurările care au dus la starea de insolvență a debitoarei și în temeiul cărora a fost formulată acțiunea de atragere a răspunderii membrilor de conducere fac obiectul controlului exercitat de inspectorii ANAF - Direcția Generală Antifraudă Fiscală", se menționează în ultimul raport disponibil al administratorului judiciar ZRP Insolvency, datat 27 iunie 2016.
    
Nu în ultimul rând, administratorul judiciar a constatat că, înainte de declanșarea procedurii de insolvență, dezvoltatorul a închiriat 6 apartamente într-unul dintre blocurile de 10 etaje din complexul Antiaeriană, deși regimul juridic al acestora împiedica acest lucru, și că, mai mult, pentru aceste locuințe închiriate au fost semnate acorduri de racordare la utilități considerate a fi ilegale de către ZRP Insolvency.

DNA se dotează cu minicamere pentru filmări de noapte, pungi Faraday sau software de investigație digitală CITEȘTE ȘI DNA se dotează cu minicamere pentru filmări de noapte, pungi Faraday sau software de investigație digitală

"Facem precizarea că reprezentanții MApN au comunicat prin adresă scrisă fostei conduceri a societății că, dat fiind regimul juridic al unităților locative din Complexul Antiaeriană, acestea nu sunt destinate închirierii. Cu toate acestea, au fost încheiate contracte de închiriere cu diverse persoane. Pentru unitățile locative închiriate, în vederea racordării la utilități (curent electric și gaze), au fost emise acorduri de racordare către furnizorii de utilități (Enel Energie Muntenia SA și Engie România SA). Aceste acorduri au fost emise după data ridicării dreptului de administrare a societății, fiind semnate în numele societății debitoare, Isorast Technology-Rotary SRL, de persoane fără nicio calitate. Împotriva semnatarilor acestor acorduri, respectiv domnului Baranga Vlad Ștefan și doamnei Rotaru Daniela, au fost depuse plângeri penale", se precizează în raportul administratorului judiciar.

În același document se arată că, la începutul lunii iunie 2016, au fost semnate contracte cu mai multe firme în vederea continuării lucrărilor de construcție la complexul Antiaeriană, pentru finalizarea acestuia. Acesta a fost redenumit între timp Brava-Antiaeriana, în scop de marketing. Manager de șantier și coordonator al activităților de construcție la complexul rezidențial este firma Erste Immorent Group SRL.

Continuă, de asemenea, procesul de vânzare a locuințelor finalizate, încasările din această sursă, în perioada martie-mai 2016, ridicându-se la circa 1,66 milioane lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mapn
cartier antiaeriana
brava antiaeriana
complex rezidential antiaeriana
complex rezidential mapn
locuinte militari
rotary constructii
mihai leonard rotaru
isorast technology
dima dumitrache
locuinte pentru militari
locuinte pentru cadre militare