DECIZIE Construcția unui bloc, oprită după 8 ani de proteste ale vecinilor, care au invocat și soarele. Dezvoltatorul, susținut în fața judecătorilor de Primărie

Real Estate&Construcții   
DECIZIE Construcția unui bloc, oprită după 8 ani de proteste ale vecinilor, care au invocat și soarele. Dezvoltatorul, susținut în fața judecătorilor de Primărie

Lucrările de construire a unui bloc în Iași au fost blocate de locatarii clădirilor din apropiere.

După un proces în care dosarul a fost judecat de două ori și în care la dosarul inițial au fost conexate alte două, locatarii au reușit să obțină anularea hotărârii Consiliului Local prin care se aprobase planul urbanistic zonal.

Urmărește-ne și pe Google News

O primă sentință, dată de Tribunal, lăsa pentru dezvoltator întredeschisă ușa pentru relansarea proiectului. Localnicii au insistat însă, iar Curtea de Apel a trântit ușa probabil definitiv, arată Ziarul de Iași.

Evenimente
FOTO Una dintre cele mai bogate familii din Belgia lansează și în România noi proiecte în valoare de peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Una dintre cele mai bogate familii din Belgia lansează și în România noi proiecte în valoare de peste 100 milioane euro

Investiția, lansată în 2017, viza construirea unui bloc cu două niveluri subterane, parter, mezanin, 10 etaje și un etaj tehnic.

Începerea amenajării de șantier a atras proteste de stradă din partea cetățenilor din zonă, care s-au opus energic proiectului.

Opoziția locuitorilor zonei a îmbrăcat ulterior și forma juridică a unei acțiuni în instanță inițiate de două asociații de locatari și proprietari.

De cealaltă parte, dezvoltatorul a fost susținut în fața judecătorilor de Primărie.

Atât Primăria, cât și dezvoltatorul au cerut respingerea plângerii vecinilor

Locatarii au cerut anularea certificatului de urbanism din 2017 și a hotărârii Consiliului Local din februarie 2018 care aproba noul plan urbanistic zonal.

Cetățenii reclamau faptul că proiectul încălca normele de construcție în zona de versanți și cele seismice, că înălțimea aprobată a clădirii o depășea cu mult pe cea menționată în avizul dat de Direcția de Arhitectură și Urbanism din cadrul Primăriei, că înălțimea clădirii nu era corelată cu lățimea arterelor de circulație din zonă, datele din partea scrisă a PUZ nu erau corelate cu cele din partea desenată și, nu în ultimul rând, că ar fi fost distrus spațiul verde pe care chiar locuitorii zonei plantaseră copaci.

Atât Primăria, cât și dezvoltatorul au cerut respingerea plângerii ca neîntemeiată.

EXCLUSIV Trei dezvoltatori imobiliari și-au unit forțele și planifică 2.500 de apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Trei dezvoltatori imobiliari și-au unit forțele și planifică 2.500 de apartamente

Compania a invocat faptul că acțiunea celor două asociații, înregistrată pe rolul Tribunalului în 2019, era tardivă, iar termenul de șase luni permis de legea contenciosului administrativ pentru contestarea actelor emise de municipalitate era depășit.

Dezvoltatorul a contestat și calitatea de reprezentant a aociațiilor deținută de persoana care semnase împuternicirea avocatului.

Dezvoltatorul a câștigat prima rundă cu vecinii

Într-o primă fază, judecătorii au dat dreptate dezvoltatorului, apreciind că asociațiile ieșiseră din termenul legal de contestare a proiectului.

Hotărârea Tribunalului ducea la respingerea acțiunii. Locatarii au obținut însă rejudecarea, procesul fiind reluat de la zero.

Stat din regiunea României dă înapoi banii celor amendați în pandemia COVID CITEȘTE ȘI Stat din regiunea României dă înapoi banii celor amendați în pandemia COVID

S-a invocat și soarele 

Reclamanții invocaseră și nerespectarea reglementărilor referitoare la asigurarea însoririi locuințelor învecinate. Orice clădire nouă trebuie să permită ca lumina soarelui să pătrundă în camerele de locuit ale clădirilor din jur cel puțin timp de o oră și jumătate în cea mai scurtă zi a anului, cea a solstițiului de iarnă.

Nici acest argument nu a fost acceptat de magistrații Tribunalului, fiind considerat prematur.

„Problema însoririi se poate pune doar în condițiile în care există deja o documentație de urbanism ce vizează o clădire, mai exact, această problemă se va putea pune în legătură cu emiterea autorizației de construire.

Câtă vreme studiul de însorire nu a fost solicitat în mod expres prin certificatul de urbanism și nici nu a fost impus de o altă autoritate, motivele referitoare la studiul de însorire nu pot fi reținute ca motiv de nelegalitate a hotărârii CL”, au afirmat judecătorii.

Regimul de înălțime a fost considerat totuși de magistrați drept o problemă peste care nu se putea trece.

Direcția de Arhitectură din cadrul Primăriei avizase construirea unei clădiri înalte de cel mult 26 de metri la atic. CL aprobase însă o construcție de 42 de metri, mult mai înaltă.

Dedeman se extinde în România și deschide un magazin și în Alexandria CITEȘTE ȘI Dedeman se extinde în România și deschide un magazin și în Alexandria

Bătălia s-a mutat la Curtea de Apel, hotărârea Tribunalului fiind contestată de Primărie și de dezvoltator.

În aceste condiții, și locatarii au putut promova un recurs incident, prin care să încerce mai mult. De această dată, argumentul referitor la lipsa însoririi a fost acceptat, magistrații Curții de Apel apreciind, spre deosebire de cei ai instanței inferioare, că el nu era prematur.

Hotărârea CL de aprobare a proiectului a fost astfel anulată. Decizia Curții de Apel este definitivă.

viewscnt
Afla mai multe despre
iasi
proces
oancea
bloc