Posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă a contribuit la stimularea unui val de investiții în startupuri în domeniul tehnologiei de apărare din întreaga Europă, potrivit unor opt directori și investitori proeminenți din industrie, citați de Reuters.
Candidatul republican la președinția Statelor Unite a amenințat cu retragerea SUA din NATO și a spus că nu va apăra aliații care nu și-au majorat bugetele apărării, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El este blocat într-o cursă strânsă cu vicepreședintele Kamala Harris la alegerile din 5 noiembrie.
Imprevizibilitatea lui Trump, combinată cu războiul din Ucraina și tensiunile din Orientul Mijlociu, a contribuit ca cheltuielile militare globale să atingă un nivel record de 2.400 miliarde de dolari în 2023, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).
În iunie, Fondul de inovare al NATO (NIF), în valoare de 1,1 miliarde de dolari, a anunțat parteneriate cu firme de capital de risc și startupuri de apărare din Europa, cu scopul de a consolida securitatea pe continent.
Între timp, La începutul acestui an, Uniunea Europeană și-a dezvăluit prima strategie industrială de apărare, angajând peste 1 miliard de dolari în inovarea militară.
Deși perspectiva unei președinții a lui Trump nu a fost singurul factor din spatele acestor inițiative, a fost un factor important al investițiilor ulterioare făcute de guverne și capitaliștii de risc deopotrivă în producătorii de drone, robotică și calcul cuantic, au spus cei opt directori.
Operând din München, Vsquared Ventures este unul dintre cei mai importanți investitori de deep-tech din Europa, care a strâns recent un fond de 214 milioane de euro (237,99 milioane de dolari) pentru a investi în spațiu, robotică și alte tehnologii.
”Amenințările lui Trump au făcut statele europene să gândească foarte diferit cu privire la investițiile în propriile capacități și la acordarea de contracte, adesea startupurilor”, a declarat Herbert Mangesius, partener fondator la Vsquared, care a încheiat un parteneriat cu fondul NATO.
”Vrem să vedem cicluri mai rapide, experimentare mai largă și capacități mai bune. Planificarea într-un minister este atât de lentă, iar lumea VC este un răspuns potențial la această problemă”, a adăugat el.
CITEȘTE ȘI VIDEO Beyonce și-a lansat propria marcă de whiskeyPortofoliul Vsquared include IQM, una dintre cele mai importante companii de calcul cuantic din Europa, și Isar Aerospace, un producător de rachete care a strâns mai mult de 400 de milioane de euro din capital privat.
În prezent, FNI este susținută de 24 de țări NATO, cu 8 țări rămase - inclusiv Canada și SUA - neimplicate.
”Ambiția mea este ca, în cele din urmă, toți aliații NATO să se alăture fondului”, a declarat Andrea Traversone, managing partner al organizației, într-un interviu pentru Reuters.
Întrebat dacă potențiala întoarcere a lui Trump a influențat activitățile NIF, el a spus: ”Nu cred că va face o diferență pentru misiunea noastră. Acest lucru contează pentru oricine este interesat de misiunea noastră de a proteja cetățenii partenerilor aliați”.
SCHIMBARE STRUCTURALĂ
În timp ce invadarea Ucrainei de către Rusia a fost motivul principal pentru cheltuieli mai mari, unii investitori din industria apărării spun că abordarea lui Trump față de aliații SUA a zdruncinat liderii din NATO și din întreaga Europă. Acest lucru a dus la creșterea cheltuielilor guvernelor pentru apărare, investiții și parteneriate cu noi companii de tehnologie.
Ricardo Mendes, CEO al producătorului de drone Tekever, cu sediul la Lisabona, care are contracte cu Marea Britanie, Ucraina, UE și alții, a declarat: ”Potențialul unui al doilea mandat pentru președintele Trump aduce diverse implicații atât pentru întreprinderile de apărare americane, cât și europene. Discuțiile sunt în desfășurare cu privire la revizuirea procedurilor de achiziție, cu accent pe mai multă flexibilitate și introducerea agilității, care ar favoriza companiile de tehnologie mai mici și mijlocii”.
CITEȘTE ȘI FOTO 500.000 de copaci au fost tăiați pentru o megafabrică TeslaÎncepând cu 2023, cheltuielile pentru apărare și securitate în Europa au crescut cu 16%, până la 552 de miliarde de euro din 2022, potrivit datelor colectate de SIPRI.
ARX Robotics, un startup german care a strâns recent o rundă de finanțare de 9 milioane de euro, susținută de NIF, construiește roboți autonomi care pot fi desfășurați pe câmpul de luptă.
Întrebat dacă potențialul de victorie a lui Trump în noiembrie influențează investițiile în apărare, CEO-uș Stefan Roebel a spus: ”Absolut. Este ceva ce toată lumea are în cap. Europa trebuie să-și sporească investițiile în apărare și observați o schimbare. în avânt acum.”
RESILIENTĂ
În întreaga lume, finanțarea VC s-a confruntat cu o scădere majoră în 2023, deoarece investitorii așteptau să vadă cum se vor desfășura proiectele lor din perioada pandemiei pe fundalul creșterii ratelor dobânzilor și al volatilității pieței publice.
În Europa, investiția totală în startup a scăzut cu 44%, de la 103 miliarde dolari la doar 57 miliarde dolari, potrivit datelor Pitchbook.
Prin comparație, investițiile în startupuri locale de tehnologie de apărare au rămas relativ rezistente, scăzând cu 21% în aceeași perioadă, de la 2,6 miliarde USD la aproximativ 2 miliarde USD.
Germania reduce birocrația pentru investițiile în companiile de apărare, a declarat ministrul de finanțe Christian Lindner pentru Reuters, în februarie, în timp ce Berlinul își intensifică cheltuielile militare.
CITEȘTE ȘI Apple va adăuga noi opțiuni privind aplicațiile implicite de iPhone și iPad pentru europeniMangesius a citat Quantum Systems, un producător german de drone care a semnat recent acorduri cu guvernul său de origine, ca fiind o companie care a beneficiat direct de planul Germaniei pentru revenirea lui Trump.
”A fost o consecință directă a ceea ce a spus Trump. Asta a făcut ca statul german să reacționeze și să pună bani în asta, pentru că țările europene trebuie să fie autosuficiente. Nu putem externaliza propria securitate către o altă țară”, a spus el.
Bulent Altan, partener fondator la Alpine Space Ventures, cu sediul tot în München, a declarat pentru Reuters că Europa a investit în tehnologie de apărare pentru a fi un partener mai bun pentru SUA. El a spus: ”Și dacă acel parteneriat va avea sughițuri pe parcurs, nu putem fi acolo fără nimic în mână”.