Eduard Lovin și Bogdan Iana, concediați în 2017 din funcții de director ai autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) și numiți ulterior vicepreședinți ai instituției de către Parlament, au înaintat recurs împotriva deciziilor Tribunalului București. În cazul lui Lovin, instanța a hotărât menținerea deciziei de concediere, în timp ce Iana a primit un verdict favorabil, dar i-a fost respinsă cererea prin care solicitat plata sumei de un milion de euro pentru daune morale instituției ce deținea în conturi, la finele anului trecut, peste 200 milioane de euro.
Lovin a solicitat instanței, potrivit datelor consultate de Profit.ro, anularea deciziei de concediere, reîncadrarea pe aceeași funcție sau pe o funcție similară celei avute anterior emiterii deciziei de concediere, plata retribuției, a sporurilor si a drepturilor aferente de la data demiterii și până la reîncadrarea efectivă, precum și obligarea ANCOM la plata unor daune morale în cuantum de 400.000 lei. De asemenea, el a solicitat obligarea instituției la plata cheltuielilor de judecată.
La rândul său, Iana a chemat în judecată ANCOM și a solicitat instanței să dispună anularea deciziei de concediere, repunerea în situația anterioară, obligarea instituției la plata unei despăgubiri echivalentă cu salariile indexate, majorate și reactualizate împreună cu toate drepturile cuvenite în baza contractului individual de muncă și celorlalte reglementări aplicabile, calculate de la data încetării raportului de muncă și pînă la data reintegrării efective în funcția deținută anterior, precum și daune morale de un milion de euro pentru prejudiciul moral cauzat prin desfacerea abuzivă a contractului de muncă, plus cheltuieli de judecată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În luna martie a acestui an, Tribunalul București a anulat decizia de concediere a lui Iana și a hotărât ca ANCOM să-i plătească o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și actualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii, august 2017, și până la data reintegrării efective.
La rândul său, Iana trebuie să restituie ANCOM suma încasată cu titlu de compensație bănească la nivelul a 20 salarii de bază, actualizată cu rata inflației la data plății, precum și dobânda legală aferentă, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri până la momentul plății efective.
“Obligă ANCOM să plătească contestatorului suma de 10.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Executorie de drept în privința obligației de plată a despăgubirilor. Cu apel în 10 de zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, 12.03.2018”, se mai arată în decizie.
În cazul lui Lovin, instanța s-a pronunțat tot în luna martie a acestui an și a respins integral cererea acestuia.
Fostul președinte al ANCOM Adrian Diță a semnat, în iunie 2017, o decizie care a modificat semnificativ organigrama instituției, arbitrul unei piețe de 4 miliarde de euro.
Decizia a avut ca efect desființarea, transferul și înființarea a unui număr aproximativ de 50 de direcții, departamente, servicii și birouri ale autorității.
În nota de fundamentare se afirma că structura organizatorică a ANCOM prezintă anumite deficiențe, cum ar fi "fragmentarea și granularitatea excesivă a organizării", care generau deficiențe de comunicare și productivitate redusă.
Mai mult, împiedica formarea unei culturi organizaționale adecvate, a unei funcționalități și conduceri bazate pe obiective fundamentale partajate și binecunoscute.
Reorganizarea ANCOM a condus la concedierea lui Eduard Lovin, șeful Direcției Reglementare, Bogdan Iana, responsabil Direcția Administrare Spectru Radio și Numerotație, Gabriel Necula, fost șef al Biroului Parc Auto și Gestiune Documente, Cătălin Mitrescu - șef al Departamentului IT și Ovidiu Tabără - șef Departament Achiziții.
Ulterior, Iana și Lovin au fost numiți de către Parlament vicepreședinți ai instituției.
ANCOM a plătit foștilor angajați salarii compensatorii în sumă totală de 1,5 milioane de lei, conform contractului colectiv de muncă.
Pe de altă parte, Necula a fost obligat să returneze ANCOM aproape 144.000 lei, banii reprezentând sumele compensatorii încasate după concediere. Decizia Tribunalului București a fost atacată ci apel de instituție.
În vârstă de 51 de ani, Necula a solicitat despăgubiri morale după ce starea de stres provocată de decizia concedierii s-a repercutat negativ și asupra stării de sănătate, el dezvoltând episoade de aritmie cardiacă.
“Astfel, reclamantul a primit un diagnostic de aritmie cardiacă în data de 6 iulie 2017, potrivit biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice, diagnostic stabilit în urma unor investigații amănunțite care au inclus și instalarea unui holter cardiac timp de 24 de ore, între 5 și 6 iulie 2017. Anterior stabilirii acestui diagnostic, reclamantul nu a înregistrat probleme medicale de această natură. Dimpotrivă, la ultimul control medical periodic realizat pentru stabilirea aptitudinii necesare exercitării funcției cu responsabilitate în siguranța transporturilor, și anume manager transport, control care a inclus și investigații de cardiologie, reclamantul a obținut avizul ”APT” fără niciun fel de observații, conform unui aviz medical din 22.07.2016”, se arată în motivarea instanței consultată de Profit.ro.
În cazul litigiilor celorlalți doi foști angajați ANCOM, Mitrescu și Necula, procesele nu au trecut de prima instanță.