Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a efectuat către mai mulți angajați, în perioada 2014 - 2016, plăți nelegale sub formă de premii în sumă totală de 1,508 milioane de lei, pentru realizări deosebite în activitate, fără ca acestea să fie prevăzute în contractul colectiv de muncă al instituției, potrivit unei decizii a Curții de Conturi de la începutul acestui an.
În perioada 2014-2016, instituția a fost condusă de Cătălin Marinescu. El a fost înlocuit în prima parte a anului 2017 de Adrian Diță, care în octombrie și-a dat demisia din funcție, fiind succedat de fostul premier Sorin Grindeanu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit informațiilor Profit.ro, ANCOM a trimis persoanelor premiate notificări prin care solicită, pe cale amiabilă, restituirea banilor încasați în perioada 2014 – 2016, plus dobânzile și penalitățile de întârziere. Sumele solicitate depășesc, în medie, pragul de 5.000 lei/persoană, fără dobânzi și penalități de întârziere.
Pe de altă parte, instituția a contestat în instanță Decizia 1/2018 a Curții de Conturi privind restituirea premiilor, primul termen fiind programat în prima parte a lunii octombrie.
CITEȘTE ȘI Curtea de Conturi: ANCOM a lăsat în conturile operatorilor 324,8 milioane de lei. Replica instituției: Avem prea mulți baniTot în perioada 2014 - 2016, ANCOM a efectuat plăți nelegale în sumă de 1,967 milioane lei reprezentând compensații bănești acordate în baza contractelor colective de muncă, respectiv diferențe între salariul de bază individual avut și indemnizația pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de un an, respectiv doi ani, pe o perioadă de un an din durata concediului pentru creșterea copilului, precum și diferențe între salariul de bază individual și indemnizația legală acordată pe durata concediului de maternitate.
Și în acest caz instituția a contestat decizia Curții de Conturi, solicitând instanței suspendarea și anularea actului.
În cazul suspendării, Curtea de Apel București a respins cererea la 29 iunie. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
În dosarul pentru anulare, primul termen de judecată a fost programat în prima parte a lunii septembrie.