Facebook poate să blocheze utilizarea pseudonimelor de către utilizatorii rețelei de socializare, a hotărât joi un tribunal german, abrogând astfel un ordin al Autorității de Protecție a Datelor din Hamburg, care a decis anterior că obligarea utilizării numelor reale reprezintă o încălcare a intimității persoanelor, transmite Reuters.
Decizia justiției este un câștig pentru compania americană. Facebook a argumentat în repetate rânduri că politica numelor reale înseamnă că utilizatorii știu cu cine se conectează virtual și îi protejează pe aceștia de abuzul întâlnit pe internet, conform news.ro.
Anterior, Autoritatea de Protecție a Datelor din Hamburg, responsabilă de reglementarea modului în care Facebook funcționează pe teritoriul german, a decis că rețeaua de socializare nu poate impune în mod unilateral utilizatorilor să-și schimbe pseudonimele cu numele lor reale. De asemenea, Facebook nu poate nici să ceară ca utilizatorii să se identifice pentru a nu fi blocați de pe rețea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autoritatea a stabilit că forțarea utilizatorilor să-și folosească numele reale ar fi o încălcare a dreptului acestora la intimitate, după ce o femeie s-a plâns că Facebook i-a blocat contul pentru că a folosit un pseudonim, apoi i s-a cerut un act de identitate, iar compania a luat decizia unilaterală de a-i schimba numele folosit pe rețeaua de socializare.
Compania a făcut recurs, iar justiția a stabilit că nu trebuie să pună în aplicare decizia Autorității de Protecție a Datelor din Hamburg, întrucât sediul pentru operațiunile europene ale Facebook se află în Irlanda. Astfel, Facebook ar trebui să se supună doar legislației irlandeze.
În acest sens, Autoritatea pentru Protecția Datelor din Irlanda a stabilit încă din 2011 că politica numelor reale nu contravine legilor naționale, iar motivele invocate de Facebook, protecția minorilor și prevenirea abuzurilor online, sunt justificate.