Televizoarele smart devin țintele preferate ale infractorilor cibernetici

Televizoarele smart devin țintele preferate ale infractorilor cibernetici
scris 6 nov 2019

Televizoarele smart devin tot mai mult ținte ideale pentru potențiale atacuri cibernetice, una dintre cele mai importante cauze fiind configurarea slabă a dispozitivului, fie din neglijența producătorului, fie din vina utilizatorului, sunt de părere experții Eset.

"Au existat cazuri în care smart TV-urile au căzut pradă unor atacuri ransomware similare cu Simplocker și "police virus" - cazuri în care li se cere victimelor să plătească o răscumpărare pentru a recăpăta accesul la dispozitivele lor. În 2018, un vierme numit ADB.Miner a compromis mii de dispozitive Android, inclusiv o mulțime de smart TV-uri cu sistem Android și le-a folosit pentru a mina monede digitale pentru atacatori. Totodată, mulți utilizatori își rootează dispozitivele și instalează software-uri din afara magazinului Google Play pentru Android TV. Odată ce i s-a făcut root unui dispozitiv, pot fi rulate pe acesta aplicații, iar dacă sunt malițioase, se pot folosi de diferite permisiuni în scopul furtului de informații din conturile folosite în alte aplicații, pot executa un keylogger sau pot neutraliza, în general, nivelele de securitate ale sistemului (...) O altă amenințare destul de îngrijorătoare o reprezintă configurarea slabă a smart TV-ului dumneavoastră. Aceasta ar putea fi vina vendorului, care a modificat sistemul de operare de bază pentru a adăuga noi funcționalități, sau ar putea să se datoreze propriei neglijențe a utilizatorului, uneori chiar o combinație a celor două", se arată pe blogul din România al producătorului de soluții de securitate, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Microsoft își va lansa noul browser la începutul lui 2020 CITEȘTE ȘI Microsoft își va lansa noul browser la începutul lui 2020

Conform specialiștilor, există un arsenal de instrumente pe care atacatorii le pot combina și le pot folosi pentru a provoca daune atât în viața reală, cât și în cea digitală a unei persoane, iar printre cele mai obișnuite tehnici utilizate pentru a obține controlul Smart TV-urilor se numără programele de malware, campaniile de inginerie socială, diferite vulnerabilități, setări greșite sau slabe și atacuri fizice împotriva smart TV-urilor din spațiile publice.

În viziunea experților, atacatorii pot automatiza o gamă largă de acțiuni rău intenționate bazate pe interacțiunea cu interfața de utilizator și pot lansa un atac în doar câteva secunde prin simpla conectare la un dispozitiv care arată ca un stick USB.

"Pe măsură ce televizoarele inteligente dobândesc tot mai multe funcții, cantitatea și sensibilitatea datelor pe care le gestionează sunt tot mai atrăgătoare pentru cibernetici. Televizoarele pot fi folosite greșit pentru a spiona utilizatorii cu camerele și microfonul sau pot acționa ca puncte de pornire pentru atacuri la alte dispozitive din rețelele de acasă și corporative. Cu cât mai mulți cumpără aceste dispozitive IoT și altele similare, cu atât mai mulți atacatori trebuie să proiecteze noi modalități de a profita de gama diversă de produse din ecosistemul IoT. Acest lucru subliniază necesitatea conștientizării unora dintre vectori-cheie de atac și, prin extensie, a modalităților de a rămâne în siguranță. Găsiți la acest link o serie de alte sfaturi practice care vă pot menține smart TV-ul în siguranță", precizează Eset.

viewscnt
Afla mai multe despre
televizoare smart
infractori cibernetici