Spania va impune amenzi semnificative pentru lipsa etichetării conținutului generat de AI

IT&C   
Spania va impune amenzi semnificative pentru lipsa etichetării conținutului generat de AI

Guvernul Spaniei a aprobat un proiect de lege care impune amenzi mari companiilor care folosesc conținut generat de inteligență artificială fără a-l eticheta corespunzător, într-o încercare de a combate utilizarea așa-numitelor ”deepfake-uri”, transmite Reuters.

Proiectul de lege adoptă directivele din Legea privind Inteligența Artificială al Uniunii Europene, care impune obligații stricte de transparență asupra sistemelor AI considerate cu risc ridicat, a declarat ministrul Transformării Digitale, Oscar Lopez, într-o conferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum scrii un mesaj de broadcast în WhatsApp care convinge și vinde CITEȘTE ȘI Cum scrii un mesaj de broadcast în WhatsApp care convinge și vinde

Acesta a subliniat că inteligența artificială este un instrument puternic, care poate îmbunătăți viața oamenilor, dar care poate fi folosit și pentru a răspândi dezinformare și a ataca democrația, scrie News.ro.

Spania este una dintre primele țări din Uniunea Europeană care implementează aceste reguli, considerate mai stricte și mai cuprinzătoare decât reglementările din Statele Unite, care se bazează în mare parte pe respectarea voluntară și pe un sistem fragmentat de reguli la nivel de stat.

Lopez a adăugat că oricine poate deveni ținta unui atac prin ”deepfake”, termen care descrie videoclipuri, fotografii sau înregistrări audio modificate sau create prin AI, dar prezentate ca fiind reale.

Proiectul de lege, care trebuie aprobat de Camera Inferioară a Parlamentului, clasifică nerespectarea obligației de etichetare a conținutului AI drept o infracțiune gravă, sancționabilă cu amenzi de până la 35 de milioane de euro sau 7% din cifra de afaceri globală anuală a companiei. Reglementarea utilizării AI pentru a preveni daune asupra societății a devenit o prioritate pentru autoritățile de reglementare, mai ales după lansarea ChatGPT de către OpenAI la sfârșitul anului 2022, care a impresionat prin capacitatea sa de a simula conversații umane și de a efectua diverse sarcini.

Noua lege spaniolă interzice, de asemenea, utilizarea tehnicilor subliminale, cum ar fi sunetele și imaginile imperceptibile, pentru a manipula grupurile vulnerabile.

Lopez a oferit exemple precum chatboți care încurajează persoanele dependente să joace la pariuri sau jucării care îndeamnă copiii să accepte provocări periculoase.

Comisia Europeană vrea să își reducă dependența de Asia pentru antibiotice și alte medicamente esențiale CITEȘTE ȘI Comisia Europeană vrea să își reducă dependența de Asia pentru antibiotice și alte medicamente esențiale

De asemenea, legea va interzice clasificarea persoanelor pe baza datelor biometrice, utilizând AI pentru a le nota în funcție de comportament sau trăsături personale, în scopul acordării de beneficii sau evaluării riscului de a comite o infracțiune.

Totuși, autoritățile vor avea în continuare dreptul de a folosi supravegherea biometrică în timp real în spațiile publice, invocând motive de securitate națională. Responsabilitatea pentru monitorizarea și aplicarea noilor reglementări va reveni noului organism de supraveghere a AI, AESIA.

În anumite domenii specifice, supravegherea va fi realizată de instituțiile corespunzătoare, cum ar fi cele pentru protecția datelor, combaterea criminalității, alegeri, evaluarea creditelor și asigurărilor sau sistemele piețelor de capital. Aceasta este una dintre cele mai stricte inițiative din Europa în domeniul transparenței și utilizării etice a inteligenței artificiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
ai
spania
amenda