Scandalul referitor la folosirea neautorizată a datelor utilizatorilor Facebook de către consultanții politici s-a extins marți, când un informator a declarat în Parlamentul britanic că firma canadiană AggregateIQ a dezvoltat un program pentru țintirea alegătorilor republicani în alegerile prezindențiale din Statele Unite care au avut loc în 2016, transmite Reuters.
Christopher Wylie, care a dezvăluit anterior că firma de consultanță politică Cambridge Analytica a accesat datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru realizarea profilurilor alegătorilor în beneficiul campaniei lui Donald Trump, a spus că firma AggregateIQ (AIQ) a construit un soft numit Ripon pentru a realiza profilurile alegătorilor, scrie News.ro.
Wylie a oferit aceste informații într-o comisie parlamentară britanică, la câteva minute după ce directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a refuzat să apară în fața parlamentarilor de la Londra pentru a discuta ce nu a mers bine.
Șeful comisiei a spus că decizia lui Zuckerberg este surprinzătoare și i-a cerut să se mai gândească.
CITEȘTE ȘI FOTO Huawei lansează smartphone-urile P20 și P20 Plus. Al doilea folosește un sistem foto compus din trei camereCNN a relatat că Zuckerberg a decis accepte audierea sa în Congresul SUA.
Dezvăluirile referitoare la folosirea datelor utilizatorilor în scopuri politice a dus la scăderea capitalizării de piață a Facebook cu peste 100 de miliarde de dolari și a îngrijorat investitorii că incapacitatea marilor companii de tehnologie de a proteja confidențialitatea datelor ar putea îndepărta companiile care își fac publicitate și ar putea duce la introducerea unor reglementări mai stricte.
”Există acum dovezi tangibile că AIQ a construit Ripon, care este softul care a utilizat algoritmii din datele Facebook”, a afirmat Wylie în comisia pentru industria digitală, cultură, media și sport a Parlamentului britanic.
Facebook este investigată intens după dezvăluirile lui Wylie despre folosirea incorectă a datelor personale și rolul pe care l-ar fi putut avea în alegerile americane din 2016.
Zuckerberg și-a cerut scuze, săptămâna trecută, pentru greșelile Facebook și a promis măsuri mai stricte pentru restricționarea accesului unor terțe părți la astfel de informații.
Ripon, un oraș din Wisconsin unde Partidul Republican a fost fondat în 1854, este numele dat unui soft care permite unei campanii gestionarea bazei de date a alegătorilor, țintirea anumitor votanți, administrarea colectării de fonduri și efectuarea sondajelor.
Reprezentanții AggregateIQ nu au răspuns imediat solicitării de comentarii. Compania a precizat anterior că nu a făcut și nu face parte din Cambridge Analytica și că nici nu a intrat în contact cu această firmă.