Șeful OpenAI, Sam Altman, vrea să strângă mii de miliarde de dolari pentru a reorganiza industria mondială a semiconductorilor și a purtat discuții cu potențiali investitori, inclusiv cu guvernul Emiratelor Arabe Unite, a relatat joi Wall Street Journal (WSJ), citat de Le Figaro.
OpenAI a participat la „discuții productive în jurul dezvoltării infrastructurii globale și a lanțurilor de aprovizionare pentru cipuri, energie și centre de date”, potrivit unei purtătoare de cuvânt a companiei intervievate de ziar, adăugând că OpenAI „va continua să țină informat guvernul american”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cotidianul estimează că costul total al proiectului lui Sam Altman ar putea ajunge la aproximativ 7.000 de miliarde de dolari. Adică cu aproximativ 1.000 de miliarde de dolari mai mult decât valoarea de piață combinată a celor mai mari două companii din lume, Apple și Microsoft. Altman ar încerca să rezolve unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă sectorul inteligenței artificiale, aflat în plină expansiune, inclusiv lipsa cipurilor de calculator necesare pentru a rula modele lingvistice de mari dimensiuni, cum ar fi ChatGPT, software-ul de inteligență artificială generativă deținut de OpenAI, scrie G4Media.ro.
Construirea de fabrici cu finanțare din Orientul Mijlociu
Potrivit WSJ, dl Altman s-a întâlnit cu înalți reprezentanți ai guvernului Emiratelor Arabe Unite, precum și cu directorul general al grupului japonez SoftBank, Masayoshi Son, și cu reprezentanți ai gigantului taiwanez Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).
Presa americană afirmă că Altman a evocat ideea de a construi zeci de fabrici de cipuri în următorii ani cu bani de la investitori din Orientul Mijlociu și de a plăti TSMC pentru a le construi și opera.
Multe țări au dezvăluit planuri de susținere a producției de cipuri pe teritoriul lor, dar sumele menționate par modeste în comparație cu sumele colosale pe care Altman le discută cu investitorii, notează WSJ.
Industria mondială a cipurilor este dominată în prezent de doar câteva companii, printre care TSMC și NVIDIA din SUA. În ultimele săptămâni, Bloomberg și Financial Times au raportat, de asemenea, întâlniri conduse starul inteligenței artificiale.
Considerată pe scară largă drept o revoluție comparabilă cu apariția internetului, inteligența artificială generativă poate produce texte, linii de cod, imagini și sunete prin simpla interogare într-un limbaj comun. De asemenea, ea ridică preocupări majore, în special în ceea ce privește democrația și ocuparea forței de muncă.