PC-urile de AI au început să-și stabilească propria piață

PC-urile de AI au început să-și stabilească propria piață
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 18 aug 2024

Al doilea trimestru al anului a adus vânzări importante pentru producătorii de PC-uri care promovează calculatoarele capabile să ruleze instrumente de inteligență artificială.

8,8 milioane de PC-uri capabile să folosească AI-ul local au fost vândute în al doilea trimestru al acestui an, conform unei estimări publicate de Canalys.

Urmărește-ne și pe Google News

Asta înseamnă că, din toate PC-urile vândute în această perioadă, 14% sunt special configurate să poate rula funcții de inteligență artificială.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Industria jocurilor video se confruntă cu o creștere lentă, pe fondul vânzărilor slabe de console CITEȘTE ȘI Industria jocurilor video se confruntă cu o creștere lentă, pe fondul vânzărilor slabe de console

„Configurația specială” înseamnă că aceste așa-zise PC-uri de AI au în dotare un NPU (unitate de procesare neuronală), care mai este numit accelerator de inteligență artificială sau procesor de învățare profundă.

Microsoft este un mare susținător al acestei nișe de produse, sperând să-și crească veniturile prin vânzările de Windows și abonamente Copilot AI.

Deocamdată, însă, 60% dintre sistemele AI vândute sunt dezvoltate de Apple (deși Apple încă nu și-a lansat suita de AI), în vreme ce PC-urile AI cu Windows reprezintă 39%. Cu 1% pentru ChromeOS, Google a ratat complet startul pe această piață.

Analiștii se așteaptă ca avântul acestei noi piețe să continue în trimestrele și anii care vor urma.

viewscnt
Afla mai multe despre
pc
ai
microsoft
apple