OpenAI, dată în judecată pentru antrenarea AI-ului cu transcrierile YouTube

OpenAI, dată în judecată pentru antrenarea AI-ului cu transcrierile YouTube
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 9 aug 2024

Un creator de conținut a deschis un proces colectiv împotriva OpenAI, după ce compania și-a antrenat modelele lingvistice folosind transcrierile clipurilor video postate pe YouTube.

Inevitabilul s-a produs - OpenAI a fost dată în judecată după ce s-a descoperit că ChatGPT a fost antrenat pe baza transcrierilor clipurilor YouTube, fără acordul sau recompensarea creatorilor de conținut.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-o plângere depusă la Tribunalul Districtual de Nord din California, David Millette, un creator de conținut YouTube, acuză OpenAI că a transcris pe ascuns videoclipurile pentru a-și instrui modelele lingvistice.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Aplicațiile ChatGPT câștigă din ce în ce mai mulți bani CITEȘTE ȘI Aplicațiile ChatGPT câștigă din ce în ce mai mulți bani

„…o mare parte din seturile de date de antrenament ale OpenAI provine din lucrări care au fost copiate de companie fără consimțământ, credit sau compensație” se arată în plângere.

Millette solicită un proces cu jurați și daune de peste 5 milioane de dolari pentru toți creatorii YouTube ale căror filmări au fost folosite de OpenAI pentru a-și antrena modelele lingvistice.

Companiile de AI își instruiesc modelele lingvistice cu toate formele de conținut pe care le găsesc disponibile gratuit pe internet.

Pentru a se proteja de asta, deja 35% dintre cele mai populare 1.000 de site-uri din lume au blocat crawler-ul OpenAI prin robot.txt.

viewscnt
Afla mai multe despre
openai
proces
chatgpt
ai
youtube