Oficialii britanici trag un semnal de alarmă cu privire la abuzul pe scară largă a softwarelor de supraveghere și a angajării de hackeri, spunând că mii de oameni sunt vizați în fiecare an de o industrie pe care au descris-o ca fiind o amenințare tot mai imprevizibilă, transmite Reuters.
Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) al Marii Britanii, parte a agenției sale de spionaj GCHQ, a declarat într-un raport publicat miercuri că piața de mercenari pentru hacking oferă produse care sunt la egalitate cu grupurile guvernamentale de hacking, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Există o altă deschidere nouă, deoarece vedem din ce în ce mai mulți adversari capabili să cumpere și să vândă instrumente cibernetice sofisticate și programe spion precum Pegasus”, a declarat miercuri ministrul britanic Oliver Dowden, la o conferință NCSC la Belfast, referindu-se la programele spion produse de grupul NSO din Israel.
”Acestea sunt tipurile de instrumente pe care obișnuiam să le vedem doar la câțiva actori puternici de stat și care pot provoca daune grave”, a adăugat Dowden.
Oficialii occidentali au avertizat de mult în legătură cu amenințările cibernetice din partea unor puteri rivale precum Rusia sau China, dar proliferarea firmelor de hack-for-hire atrage o îngrijorare tot mai mare.
Marți, grupul canadian de supraveghere a internetului Citizen Lab a publicat un raport care spunea că NSO a fost prins folosind instrumente de hacking recent descoperite pentru a sparge iPhone-urile aparținând apărătorilor drepturilor omului mexicani, în 2022.
Anul trecut, Google a dezvăluit o serie de astfel de firme, inclusiv compania indiană BellTroX, despre care Reuters a scris că încearcă să introducă procese în numele unor anchetatori privați.
CITEȘTE ȘI TABEL Noi ieftiniri. Motorina a coborât sub 7 lei, cel mai redus nivel de la declanșarea războiului din Ucraina, în toate stațiile PetromCel puțin o parte din cei din industria spyware-ului văd că urmează să fie impuse reglementări și iau măsuri pentru a încerca să le modeleze.
Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută Asociației Baroului American, consilierul general al NSO, Shmuel Sunray, a făcut lobby împotriva unei propuneri de rezoluție a ABA care cere un moratoriu asupra achiziționării, vânzării sau utilizării programelor spion comerciale, susținând că companiile cu ”un program de respectare a drepturilor omului stabilit” ar trebui să fie exceptate de la orice astfel de interdicție.
NSO și-a promovat mult timp politica privind drepturile omului, în ciuda acuzațiilor repetate că software-ul său a fost folosit în mod abuziv, inclusiv pentru a spiona victimele încălcărilor drepturilor omului.
NSO nu a trimis imediat un e-mail pentru a solicita comentarii asupra raportului Citizen Lab sau a comunicărilor sale cu Asociația Baroului American.