Nvidia - cel mai mare salt zilnic al valorii de piață din istoria Wall Street

Nvidia - cel mai mare salt zilnic al valorii de piață din istoria Wall Street
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 1 aug 2024

Nvidia a adăugat 330 miliarde dolari la capitalizarea companiei pe bursă.

Este cel mai mare câștig înregistrat vreodată, la nivelul unei singure zile, de o companie listată pe bursă.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Fond de investiții cu active de 2 miliarde euro lansează expansiunea în Europa Centrală și de Est cu un român CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Fond de investiții cu active de 2 miliarde euro lansează expansiunea în Europa Centrală și de Est cu un român
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Cel mai recent rally bursier al Nvidia duce capitalitatea de piață la 2,88 trilioane de dolari, devenind a treia cea mai valoroasă companie din lume, după Apple și Microsoft.

Acțiunile Nvidia au crescut cu aproape 13%, susținute de așteptările că cererea pentru cipurile sale va rămâne puternică după ce Microsoft a anunțat că cheltuielile de capital legate de inteligența artificială în anul fiscal 2024 au crescut cu 60%, până la 69 de miliarde de dolari.

VIDEO&FOTO Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România și a produs prima anvelopă la mega-investiția de la Oradea, semnează un împrumut de 150 milioane euro tot pentru producția din România. „Fabrica noastră face istorie.\ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Nokian Tyres, care a plecat din Rusia alegând România și a produs prima anvelopă la mega-investiția de la Oradea, semnează un împrumut de 150 milioane euro tot pentru producția din România. „Fabrica noastră face istorie."

Acțiunile Nvidia au crescut cu peste 150% în ultimul an, de departe mai mult decât orice altă companie importantă din SUA.

Evoluția stelară a companiei a fost, de asemenea, marcată de o volatilitate extremă, cel mai recent rally venind la doar o zi după ce acțiunile au scăzut cu 7%, ștergând 193 de miliarde de dolari din valoarea companiei.

Astfel, în urmă cu două săptămâni, acțiunile producătorilor de cipuri, precum ASML, Nvidia și TSMC, au scăzut puternic, pe fondul unor informații privind restricțiile mai aspre pentru exporturile din SUA și o intensificare a tensiunilor geopolitice alimentate de comentariile fostului președinte al SUA Donald Trump.

WhatsApp lansează funcția Favorites, pentru accesul rapid la contactele preferate CITEȘTE ȘI WhatsApp lansează funcția Favorites, pentru accesul rapid la contactele preferate

Scăderile au venit după ce Bloomberg a relatat că administrația Biden ia în considerare o regulă cuprinzătoare pentru a impune limite companiilor care își exportă echipamentele critice de fabricare a cipurilor în China.

O regulă a Washingtonului (FDPR), permite SUA să pună restricții asupra produselor fabricate în străinătate, chiar dacă folosesc cea mai mică cantitate de tehnologie americană. Acest lucru poate afecta companiile din afara SUA.

Comentariile lui Trump, un republican, au adăugat un sentiment negativ suplimentar acțiunilor producătorilor de semiconductori.

Fostul președinte a spus că Taiwanul ar trebui să plătească SUA pentru apărare, într-un interviu pentru Bloomberg Businessweek.

Fără permisiune - Marile companii de AI și-au antrenat modelele lingvistice cu transcrierile filmărilor de pe YouTube CITEȘTE ȘI Fără permisiune - Marile companii de AI și-au antrenat modelele lingvistice cu transcrierile filmărilor de pe YouTube

El a susținut, de asemenea, că Taiwanul a preluat ”aproximativ 100%” din afacerile cu semiconductori din America.

Comentariile au pus la îndoială angajamentul Statelor Unite de a apăra Taiwanul dacă Trump devine președinte și în cazul unui atac al Chinei, care vede insula guvernată democratic ca parte a teritoriului său.

Acțiunile cotate în Taiwan ale Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. au închis miercuri în declin cu 2,4%.

Tensiunile geopolitice au afectat și acțiunile producătorilor de cipuri din SUA. ETF-ul VanEck Semiconductor a scăzut cu aproximativ 5%. Super Micro Computer și Applied Materials s-au numărat printre alte companii listate în SUA ale căror acțiuniau scăzut.

viewscnt
Afla mai multe despre
cipuri
bursa