Marea Britanie semnează primul tratat internațional privind inteligența artificială

Marea Britanie semnează primul tratat internațional privind inteligența artificială
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2024

Regatul Unit s-a alăturat Uniunii Europene și Statelor Unite, semnând primul tratat internațional privind inteligența artificială, semnalează dpa.

Documentul reprezintă un angajament privind protejarea publicului de pericolele potențiale legate de tehnologie. Este primul tratat internațional cu valoare de obligație legală; a fost aprobat de Consiliul Europei – organizație dedicată apărării drepturilor omului, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
INEDIT O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de ușă, timp de zeci de ani CITEȘTE ȘI INEDIT O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de ușă, timp de zeci de ani
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Conform obligațiilor asumate, statele semnatare trebuie să monitorizeze dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) și să se asigure că tehnologia este gestionată în parametri stricți, incluzând prevederi pentru protecția publicului și a datelor persoanelor, a drepturilor omului, a democrației și statului de drept, precum și împotriva discriminărilor.

Țările implicate s-au angajat să ia măsuri în caz că descoperă utilizarea în scopuri necorespunzătoare a modelelor de AI.

Tratatul va intra în vigoare în Regatul Unit după ratificare și va întări legislația și măsurile existente.

Au existat multe campanii pentru reglementarea mai strictă a AI, o tehnologie care evoluează rapid. Unii dintre promotori au solicitat Regatului unit să adopte o Lege a AI pentru stabilirea regulilor privind dezvoltarea și utilizarea noilor instrumente, însă până în prezent nu a fost propus niciun proiect legislativ.

Regatul Unit a fost anul trecut gazda primului summit pentru siguranța AI, la care au participat lideri politici din întreaga lume și mari companii din domeniul tehnologic. Anul acesta, britanicii au organizat alături de sud-coreeni un summit virtual pe aceeași temă. La aceste evenimente s-a ajuns la acorduri internaționale fără caracter obligatoriu privind siguranța și monitorizarea AI.

Telegram își schimbă politica după arestarea lui Durov CITEȘTE ȘI Telegram își schimbă politica după arestarea lui Durov

Shabana Mahmood, care deține funcțiile asociate de lord cancelar și ministru al justiției britanice, a declarat în legătură cu noul tratat: „Inteligența artificială are capacitatea de a ameliora radical reactivitatea și eficiența serviciilor publice și de a propulsa creșterea economică. Cu toate acestea, nu trebuie să lăsăm AI să ne modeleze – noi suntem cei care trebuie să modelăm AI”. Ea a adăugat că „această convenție este un pas important pentru a ne asigura că aceste tehnologii noi pot fi exploatate fără erodarea celor mari vechi valori ale noastre, cum ar fi drepturile omului și statul de drept”.

Ministrul britanic pentru știință, Peter Kyle, a afirmat că „AI are potențialul de a fi forța motrice din spatele creșterii economice, al unei revoluții a productivității și a unei transformări reale a serviciilor noastre publice, dar această ambiție poate fi realizată doar dacă oamenii au încredere în inovațiile care vor aduce aceste schimbări”.

„Convenția pe care am semnat-o astăzi alături de parteneri globali va fi cheia acestui efort. Odată intrată în vigoare, va întări și mai mult protecția drepturilor omului, statul de drept și democrația, dând mai multă forță abordării noastre interne privind tehnologia și promovând totodată cauza globală a unei inteligențe artificiale sigure, securizate și responsabile”, a arătat Kyle.

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligența artificială
marea britanie