Marea Britanie anulează proiecte de infrastructură IT în valoare de 1,7 miliarde de dolari, un obstacol pentru ambițiile globale de AI

Marea Britanie anulează proiecte de infrastructură IT în valoare de 1,7 miliarde de dolari, un obstacol pentru ambițiile globale de AI
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2024

Guvernul Regatului Unit a anulat proiecte de infrastructură IT în valoare de 1,3 miliarde de lire sterline (1,7 miliarde de dolari), într-un mare regres pentru ambițiile țării de a deveni lider mondial în inteligența artificială, transmite CNBC.

Un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat pentru CNBC că două angajamente majore de cheltuieli finanțate din bani publici, în valoare de 500 de milioane de lire sterline, respectiv 800 de milioane de lire sterline, au fost anulate pentru a acorda prioritate altor planuri fiscale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cel mai nou cip Snapdragon aduce 5G pe smartphone-urile ieftine CITEȘTE ȘI Cel mai nou cip Snapdragon aduce 5G pe smartphone-urile ieftine
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Angajamentul de 500 de milioane de lire sterline, care a fost promis de guvernul fostului prim-ministru Rishi Sunak anul trecut, urma să meargă la AI Research Resource, o inițiativă de dezvoltare menită să consolideze infrastructura informatică a Regatului Unit.

Între timp, angajamentul de 800 de milioane de lire sterline, anunțat tot anul trecut, ar fi finanțat crearea unui computer de ultimă generație, capabil să efectueze 1.000 de miliarde de calcule pe secundă, la Universitatea din Edinburgh.

Aceste inițiative ar fi stimulat capacitatea Regatului Unit de a construi o infrastructură de înaltă performanță, capabilă să ruleze modele avansate de AI, care consumă multă energie și necesită cantități uriașe de date de antrenament.

Guvernul laburist nou ales a spus că niciunul dintre aceste angajamente nu va fi preluat acum.

”Ne angajăm absolut să construim o infrastructură tehnologică care oferă creștere și oportunități pentru oamenii din Regatul Unit”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Știință, Inovare și Tehnologie din Regatul Unit (DSIT).

Purtătorul de cuvânt a adăugat că guvernul ”ia decizii de cheltuieli dificile și necesare în toate departamentele, în fața miliardelor de lire sterline de angajamente nefinanțate”.

”Acest lucru este esențial pentru a restabili stabilitatea economică și pentru a ne îndeplini misiunea națională de creștere”, a spus purtătorul de cuvânt al DSIT.

O companie farmaceutică a testat Microsoft Copilot AI, dar l-a anulat argumentând că nu merită banii: Livrează ca prezentările de școală gimnazială CITEȘTE ȘI O companie farmaceutică a testat Microsoft Copilot AI, dar l-a anulat argumentând că nu merită banii: Livrează ca prezentările de școală gimnazială

Luna trecută, guvernul a lansat un Plan de acțiune pentru oportunități AI. Acesta a spus că acest plan va încerca să identifice modul în care Regatul Unit își poate spori infrastructura informatică pentru a se potrivi mai bine nevoilor sale și va lua în considerare modalitățile prin care AI și alte tehnologii emergente pot sprijini cel mai bine strategia industrială a Marii Britanii.

La începutul acestei săptămâni, ministra britanică de Finanțe, Rachel Reeves, a anunțat o serie de reduceri de cheltuieli, după ce a dezvăluit că laburiștii au moștenit 22 de miliarde de lire sterline (28 de miliarde de dolari) de angajamente nefinanțate de la conservatorii de centru-dreapta.

Sub administrația lui Sunak, guvernul a făcut ca inteligență artificială să fie o prioritate cheie, găzduind un summit global privind siguranța inteligenței artificiale la faimoasa casă din Bletchley Park, care a găzduit anterior pe cei care au descifrat coduri în al Doilea Război Mondial și au ajutat Marea Britanie să învingă Germania nazistă.

Guvernul prim-ministrului Keir Starmer vrea să introducă noi reglementări statutare pentru industria AI, spre deosebire de predecesorul său, care a optat împotriva emiterii unei legislații oficiale pentru AI, pe motiv că ar restricționa inovarea.

Guvernul laburist era așteptat să anunțe introducerea primului proiect de lege privind AI din Regatul Unit într-un discurs ținut de regele Carol al III-lea luna trecută. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat. Un purtător de cuvânt al DSIT a declarat, în schimb, pentru CNBC, că guvernul se va consulta cu privire la planurile de reglementare a AI în timp util.

viewscnt
Afla mai multe despre
infrastructură it
ai
marea britanie