În România mai există 721 de calculatoare cu Windows XP conectate la internet

În România mai există 721 de calculatoare cu Windows XP conectate la internet
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2016

În România mai sunt conectate la internet 721 de computere cu sistemul de operare Windows XP, lansat pe piață acum 15 ani, în condițiile în care dezvoltatorul sistemului de operare, grupul Microsoft, nu mai oferă suport pentru acest program din 2014, a declarat marți, pentru News.ro, co-fondatorul companiei de securitate cibernetică Bit Sentinel, George Andrei. El a avertizat că unele instituții publice și primării din România prezintă mari vulnerabilități la serverele care stochează informații sensibile.

Microsoft a anunțat în 2012 că nu mai oferă suport pentru utilizatorii persoane fizice de Windows XP, iar în 2014 a oprit și serviciile oferite persoanelor juridice, ceea ce face din acest sistem de operare unul dintre cele mai vulnerabile la nivel mondial.

Urmărește-ne și pe Google News

Din cele 721 de calculatoare cu Windows XP încă funcționale în România, 59 sunt în București, iar 57 sunt folosite pe servere conectate la internet. În plus, în România există 819 de vulnerabilități mari, denumite și heartbleed, ale rețelelor care utilizează SSL.

”Aceste vulnerabilități permit unui atacator să afle foarte ușor orice informație stocată pe serverele respective. Inclusiv instituții publice și primării din România au această problemă”, a spus Andrei.

Expertul a menționat cî în România încă mai sunt folosite protocoale de comunicații Telnet, apărute pe scară largă în anii '80, dar care au fost declarate nesigure încă din anii '90.

George Andrei a prezentat un raport în acest sens în cadrul conferinței pe tema securității cibernetice ”The New Global Challenges in Cyber Security”.

Google lansează noi modele de smartphne-uri, la un eveniment în San Francisco CITEȘTE ȘI Google lansează noi modele de smartphne-uri, la un eveniment în San Francisco

Conferința este organizată, în perioada 3-4 octombrie, de Guvernul României, cu sprijinul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București și Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI).

Europarlamentarul Victor Negrescu, prezent la conferință, a declarat, luni, pentru News.ro, că România trebuie să implementeze, în maximum 27 de luni, începând din august 2016, noul regulament european în materie de securitate cibernetică, adoptat de Parlamentul European (PE).

Acesta va permite o mai strânsă legătură între Guvern și mediul privat în combaterea infracțiunilor cibernetice, în contextul în care sute de hackeri au fost agajați în ultimii ani de companiile românești.

viewscnt
Afla mai multe despre
windows xp
internet