De ce vrea Vodafone reducerea concurenței în piață. RCS&RDS a chemat în instanță ANCOM

De ce vrea Vodafone reducerea concurenței în piață. RCS&RDS a chemat în instanță ANCOM
scris 8 nov 2023

În ultimele zile, Achilleas Kanaris, CEO-ul Vodafone România, a devenit extrem de agitat, acordând ample interviuri în presa de business, participând la evenimente, cerând măsuri de la ANCOM, reglementatorul pieței de telecomunicații, și transmițând, voalat, amenințări la adresa autorităților române, deși, în ultimii 3 ani, compania pe care o conduce nu a declarat profit în România și implicit nu a plătit impozit pe profit statului român.

În ultimii 5 ani, Vodafone România, spre deosebire de concurenții săi, a avut pierderi cumulate de 408,36 milioane de lei, la venituri totale de 21,54 miliarde de lei. În aceeași perioadă, Orange România a raportat un profit net de 2,23 miliarde de lei la venituri totale de 29,1 miliarde de lei, în timp ce RCS & RDS a consemnat un profit net cumulat de 2,579 miliarde de lei la venituri totale de 20,74 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Aflat deja de doi ani și jumătate în România (a fost numit la 1 iulie 2021), Kanaris are și motive să fie agitat. Compania pe care o conduce, Vodafone România, a ratat obiectivele setate pentru integrarea cu succes a UPC România, pierzând peste 20% din clienții (RGU) rezidențiali.

Nu doar pierderea clienților îl ține treaz pe Kanaris noaptea, ci și problema echipamentelor Huawei, Vodafone fiind, conform surselor din piață, operatorul telecom care are ponderea cea mai mare de echipamente chineze din total echipamente folosite. Aici, conform declarațiilor CEO-ului Vodafone România, autoritățile au manifestat înțelegere, având "o minte deschisă". "O minte deschisă" înseamnă, potrivit lui Kanaris, că Vodafone va respecta prevederile Legii 5G, adoptată de statul român în aprilie 2021, în mandatul premierului Cîțu, după o decizie CSAT și la cererea SUA, partenerul stategic al statului român, "peste 3-4 ani". Adică atunci când Kanaris nu va mai fi, cel mai probabil, CEO-ul Vodafone România.

Pe acest subiect, fostul ministru al Comunicațiilor Marius Bostan este de părere că echipamentele Huawei ar trebui înlocuite conform celor asumate în interesul României.

"România nu-și poate permite să fie "neserioasă" cu angajamentele luate și nu poate să riște interesul cetățenilor pentru câțiva bănuți pe care îi fac unii sau alții pe aici. Avem un producător european de echipamente 5G pentru tot globul, Ericsson, cu fabrică la Timișoara și cu capacitate de a furniza la preț bun echipament mai sigur și mai fiabil decât cel chinezesc. Lucrurile trenează din interese financiare mărunte sau servituți între care se învârt diverși manageri de pripas sau funcționari prin instituții incapabili să vadă interesul României și să acționeze în apărarea lui. Echipamentele chinezești din această industrie strategică ar trebui să aibă un plan de înlocuire rapid și nu cred că ar trebui să mai fie diverse pertractări și discuții. Au trecut deja 3 ani și CSAT, ANCOM și alte instituții ar trebui să verifice dacă interesele românești sunt protejate", a spus fostul demnitar.

Un alt subiect pe care CEO-ul Vodafone se agită în mod special este posibila vânzare a Telekom Mobile România. Achilleas Kanaris susține că cea mai bună variantă pentru „sănătatea“ pieței locale de comunicațîi ar fi ca Telekom România Mobile să fie cumpărat de un jucător existent, cu argumentul că veniturile și profitabilitatea la nivel de industrie nu ar putea susține patru operatori. „Cel mai bun rezultat, dacă vreți, al unei eventuale vânzări a afacerii Telekom România Mobile este ca piața să rămână cu mai puțini jucători. Și de ce spun acest lucru? Pentru că nu cred că România, cu nivelurile actuale ale venitului minim lunar pe utilizator (ARPU) și cu randamentele pe care le vedem, poate susține patru infrastructuri de rețea, complet modernizate, cu 5G …”

Surse din piață pun dorința lui Kanaris de a împărți piața în trei pe reducerea concurenței, ceea ce ar permite o majorare a tarifelor abonamentelor. Dintre toți operatorii, Vodafone România a făcut cele mai multe majorări de tarife în ultimii 3 ani. "Pare că Vodafone preferă piețe cu o competiție redusă", comentează jucători din piață.

Dorința CEO-ului Vodafone România este contrată de concurenții de la RCS-RDS, Valentin Popoviciu, vicepreședintele companiei, declarând că "În piețele cu patru operatori, cum este și România, inovația s-a manifestat din plin, prețurile sunt bune, la fel și calitatea și prezența tehnologiilor noi. Unde există triopol, lucrurile nu stau bine".

Aceeași opinie o are și fostul ministru Marius Bostan, care spune că prezența mai multor jucători telecom pe piață generează, din punct de vedere teoretic, o competiție mai mare și rezultatele ar trebui să fie mai bune pentru consumatori".

George Musliu, expert în concurență, spune că indicele de concentrare (HH) a pieței locale de telecomunicații oscilează de ani buni în jurul valorii de 3.000 de unități, ceea ce denotă o piață concentrată (> 1.800), tipică oligopolului, în care un număr mic de jucători - Orange România, RCS&RDS, Telekom și Vodafone România - ocupă mai mult de 90% din piață.

"Calculat de Consiliul Concurenței, indicele agregat de presiune concurențială (IAPC) pentru piața de telefonie mobilă afișează o valoare de 45,4, deci mediu. Astfel, conform teoriei generale a concurenței, piața telecom din România nu este nici puternic concurențială, dar nici lipsită de concurență. Este un oligopol cu patru jucători, conștienți de interdependența lor în adoptarea de decizii strategice, precum cele privind prețul și calitatea serviciilor. În interiorul unui oligopol, fiecare întreprindere este conștientă de faptul că, prin comportamentul său de piață, îi va afecta pe ceilalți jucători și că, în consecință, fiecare dintre celelalte întreprinderi va avea, la rândul ei, reacții de contracarare, adoptând un comportament paralel. După cum același comportament paralel poate determina creșterea prețurilor", a afirmat Musliu.

Pe de altă parte, pe o piață oligopol pot să apară forme de abuz sau chiar înțelegeri anticoncurențiale, sancționate de Consiliul Concurenței cu amenzi în 2011 și 2019. Detalii AICI și AICI.

Despre viitorul numărului de jucători prezenți în piață, avocatul citează Consiliul Concurenței, care spune că "din punctul de vedere al direcției care supraveghează această piață de telecom, ar fi bine să rămână patru operatori, pentru că astfel se creează premisele unei concurențe mai puternice pe piață, se creează premisele să avem servicii de calitate la prețuri bune".

Un alt subiect care aduce neliniște în tabăra Vodafone România este și posibilitatea de anulare a reducerilor aferente taxelor anuale de spectru acordate de statul român, prin intermediul ANCOM, unde Vodafone România este operatorul cu cea mai mare sumă redusă cumulat.

Conform surselor Profit.ro, RCS&RDS a chemat în instanță Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și a cerut magistraților să anuleze acte emise de instituție care permit acordarea de reduceri la plata anuală a frecvențelor pe care alți operatori le-au dobândit prin achiziționarea de spectru în benzile de 700 MHz. Cel mai avantajat operator de această decizie ANCOM a fost Vodafone România. Reducerea a fost acordată în perioada în care șeful ANCOM era Vlad Stoica. Surse din piață susțin că Stoica are, în prezent, un contract de colaborare cu Vodafone România.

Surse din piață spun că, practic, reducerile oferite de către ANCOM  nu au fost acordate în mod corect cu efecte  egale pentru toți operatorii din piață, cel mai mare beneficiar al acestor reduceri fiind  Vodafone România. Practic, reducerea obținută de Vodafone România acoperă o bună parte din prețul licențelor 5G achiziționate de acest operator. "Altfel spus, Vodafone România a primit aproape gratis licențele 5G", au mai spus sursele.

La licitația 5G organizată de ANCOM, Orange România și-a adjudecat 2 blocuri de câte 2x5 MHz în bandă de 700 MHz FDD, toate cele 8 blocuri de câte 5 MHz disponibile în bandă de 1.500 MHz și 16 blocuri de câte 10 MHz în bandă 3.400 - 3.800 MHz, contra sumei de 264.607.669 euro reprezentând taxă de licență.

Vodafone România a câștigat 1 bloc de 2x5 MHz în bandă de 700 MHz FDD și 10 blocuri de câte 10 MHz în bandă 3.400 - 3.800 MHz, urmând a achita suma de 122.503.374 euro cu titlu de taxă de licență.

RCS&RDS și-a adjudecat cele 4 blocuri de câte 2x5 MHz disponibile în bandă de 2.600 MHz FDD și 5 blocuri de câte 10 MHz în bandă 3.400 - 3.800 MHz, pentru care va achita suma de 45.500.000 euro reprezentând taxă de licență.

Dosarul a fost înregistrat în iunie și primul termen este programat pentru data de 17 noiembrie, conform datelor analizate de Profit.ro.

ANCOM nu a transmis un punct de vedere până la publicarea acestui material. Nici RCS&RDS nu a răspuns întrebărilor Profit.ro.

UPDATE ANCOM a transmis următorul răspuns: "La data de 12.06.2023, a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel București, Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal, acțiunea în contencios administrativ formulată de societatea RCS&RDS S.A., care face obiectul dosarului nr. 3847/2/2023.

Cererea de chemare în judecată a fost formulată în contradictoriu cu ANCOM și are ca obiect:

a) Anularea în parte a Deciziei ANCOM nr.645/2022 pentru modificarea și completarea Deciziei președintelui ANCOM nr.551/2012 privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului, prin eliminarea, în parte, a conținutului prevederilor art.I pct.2 și pct.3 din această decizie și

b) Obligarea ANCOM la emiterea unei decizii de modificare a tarifelor prevăzute la art.I pct.4 din Decizia ANCOM nr.645/2022 (care modifică capitolul I „Serviciul mobil terestru”, punctul 1 – „Rețele de comunicații mobile”, poziția 1.7.2 din Anexa la Decizia președintelui ANCOM nr.551/2012).

Decizia ANCOM nr.645/2022 reglementează nivelul tarifului de utilizare a spectrului pentru benzile de 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1.500 MHz, 1.800 MHz, 2.100 MHz, 2.600 MHz începând din 1 ianuarie 2023 și respectiv pentru banda de 3.400-3.800 MHz începând cu 1 ianuarie 2026."

Nici la nivel internațional grupul Vodafone nu stă mai bine. Recent, compania a anunțat exit-ul din Spania, pentru 5 miliarde euro, după ce a refuzat o ofertă de 6 miliarde euro, în 2019. Spania este o piață extrem de concurențială, cu 15-20 de jucători, pe care Digi/RCS&RDS reușește să performeze, aplicând rețeta din România: costuri mici și investiții în infrastructură.

În Marea Britanie, țară de origine a grupului, Vodafone a anunțat, în această vară, o fuziune cu un alt operator, Three. Three UK este deținută de CK Hutchison, din Hong Kong, China.

Presa britanică scrie că "este probabil că guvernul să „analizeze” acordul în temeiul Legii Naționale de Securitate și Investiții din 2021, care permite miniștrilor să blocheze tranzacțiile legate de active naționale importante dacă se consideră că acestea dăunează securității naționale, deoarece Vodafone UK are o serie de contracte guvernamentale.

Sindicatul Unite a transmis că acordul ar trebui să fie blocat din cauza preocupărilor legate de intrarea în acționariatul unei companii naționale cheie a unui grup străin. Three UK este deținută de CK Hutchison, o firmă din Hong Kong, China.

Vodafone, puternic criticată în Marea Britanie pentru că a implementat creșteri de preț peste inflație pentru consumatori, a anunțat că plănuiește să reducă 11.000 de locuri de muncă în următorii trei ani. (TheGuardian)

Chinezii de la CK Hutchison au mai încercat o dată, în 2016, să devină cel mai important operator de pe piața britanică, încercând achiziția O2, de la Telefonica. Tranzacția a fost însă respinsă de autoritățile de la Bruxelles, care nu au fost de acord cu o reducere a numărului de jucători din piată invocând dimensiunea prea mare a cotei de piață pe care noul operator ar deține-o după fuziune. (Reuters)

Pe de altă parte, cel mai important acționar al grupului, Emirates Telecommunications/e&7, fostul Etisalat, din Emiratele Arabe Unite, și-a manifestat în această vară disponibilitatea de a-și crește participarea în grupul Vodafone. Emirates Telecommunications, cu sediul în Abu Dhabi, și-a făcut deja intrarea în Europa, mai exact în estul Europei, prin achiziția pachetului de control deținut de PPF Telecom Group în Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia pentru o sumă care poate ajunge la 2,5 miliarde de euro. Surse din piață vorbesc despre posibilitatea ca Emirates Telecommunications să cumpere Vodafone România, completând regiunea și adăugând România lângă Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia.

Achilleas Kanaris, CEO-ul Vodafone România, a mai vorbit, transmițând voalat un mesaj autorităților române, de costul capitalului versus randamentul oferit. Care a fost negativ în România și a devenit pozitiv în ultimul an, dar nu la un nivel care să satisfacă cerințele grupului. Kanaris a transmis un avertisment voalat că dacă autoritățile nu vor acționa și nu vor ajuta compania, atunci este posibil ca Vodafone să plece de pe această piață. Ceea ce, în final, i-ar putea îndeplini dorința ca piața să fie împărțită de trei playeri.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
rcs&rds
litigiu
dosar