Determinarea mediului politic să fie un pic mai performanți, să evalueze mai repede proiectele, să facă plățile, pentru că nu sunt bani în piață, ar trebuie să fie principala preocupare a tuturor, spune, la Conferința Profit.ro IMM, Roxana Mircea, Managing Partner REI Grup.
Evenimentul, transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, a fost organizat cu sprijinul CEC Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, REI Grup, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, BRD
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„Noi avem aproape 100 de colegi și nu ni să plătește. Abia încasează oameni după 4-5 luni după ce ei fac plățile. Ei spun că n-au bani. Deci situația e tristă în piață. Nici primăriile n-au bani, nici privații n-au bani. Greu o duc. Nu vedem domenii foarte roz. Eu asta vă sfătuiesc pe toți, să cereți audiențe, să presăm, să trimitem adrese.
Noi constant facem asta, să vedem ce se întâmplă cu digitalizările astea, să ne mișcăm mai repede, pentru că nu putem să mai stăm 1-1,5 ani în evaluare mai ales când vorbim de automatizare, AI.
CITEȘTE ȘI Olanda declanșează Operațiunea Beethoven: Convinge una din cele mai valoroase companii să nu pleceDe ce nu se evaluează mai repede, de ce nu simplificăm măcar pe noile axe? Din păcate nu s-a înregistrat o performanță, tot sute de pagini depunem, nu mai zic de Tranziția Justă, care a fost un program dedicat în 6 județe cu circa 700 milioane euro pentru IMM-uri. A fost o teză de doctorat să scriem un proiect acolo”, spune aceasta
Din punct de vedere al eficienței, al performanței, continuă ea, bilanțul nu este pozitiv. Însă, antreprenorii nu pot rata fondurile europene.
„E complicat, dar totuși avem câteva miliarde pe masă în următoarele 6 luni și sfatul meu este să nu le rateze antreprenorii pentru că e greu să te duci și să te împrumuți la bancă, dobânzile sunt destul de ridicate, nu e atât de simplu în contextul în care și mediul de business e volatil.
Sunt niște finanțări pe care nu ni le putem permite să le ratăm, nu ne mai întâlnim cu ele, cu atât de multe miliarde. Avem 450 de milioane euro pe scheme de ajutor de stat, circa 500 milioane euro pe programe regionale, 600 milioane euro pe agricultură, 1 miliard euro la energie”, precizează Roxana Mircea.
CITEȘTE ȘI VIDEO Conferința Profit.ro IMM - Marinela Mihalcea, UniCredit Bank: Contextul este dificil, dar mediul antreprenorial e matur, simte tendințeleEa atrage atenția și vizavi de perioadele de depunere a proiectelor, menționând că sunt prea scurte.
„Stăm să facem ghidul un an de zile și, între ghidul consultativ și deschiderea sesiunii lăsăm o lună, cum avem acum pe Programul Regional Sud-Vest, unde trebuie să depunem între 2 aprilie și 2 mai. E o nebunie. De aceea noi pledăm să se lase perioade mai lungi cum fac agențiile de dezvoltare regionale. Deci, cele mai presante sunt programele regionale și microîntreprinderile”, afirmă aceasta.
Roxana Mircea le recomandă însă antreprenorilor să nu pornească proiecte fără să-și facă un punctaj, să fie atenți la cash, să lucreze cu bugete, să fie atenți și la oportunități și să se concentreze pe inovare.
„Putem să facem un salt în zona de performanță”, subliniază aceasta.