VIDEO PROFIT NEWS TV Maratonul Economia Sustenabilă - Sol Associates: În 5 ani am putea avea primul șantier eolian offshore

VIDEO PROFIT NEWS TV Maratonul Economia Sustenabilă - Sol Associates: În 5 ani am putea avea primul șantier eolian offshore
scris 21 mar 2024

Peste 5 ani am putea vedea primul șantier de construire a unor parcuri eoliene offshore în Marea Neagră, a estimat Radu Voinescu, managing partner Sol Associates, la Maratonul Economia Sustenabilă, organizat de PROFIT NEWS TV.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ACUE, Auchan, Borsec - Romaqua Group, Hidroelectrica, Liberty, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

“Sperăm că în 5 ani am putea să vedem primul șantier offshore, este necesară o mobilizare considerabilă. Energia eoliană offshore nu e de rutină, e o inginerie complicată, va dura ani. 2030 e un orizont în care ar putea apărea și în România astfel de proiecte”, suține Voinescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta a precizat că în prezent sunt maxim 5 contractori generali în întreaga lume, în România existând doar potențiali subcontractori.

“Avem nevoie de vase speciale, asemănătoare cu cele din procesul petrolier, care să ridice aceste turbine, mult mai mari decât cele onshore”, a precizat Voinescu.

FOTO O echipă de IT-iști români a creat roboții AI care pot lucra non-stop, nu obosesc și nu mint CITEȘTE ȘI FOTO O echipă de IT-iști români a creat roboții AI care pot lucra non-stop, nu obosesc și nu mint

Referindu-se la costul pe MW al acestei tehnologii, managerul OX2 a declarat că nu poate preciza cifra pentru segmentul offshore, dar că pentru segmentul eolian onshore este de 1,5-1,6 miloane euro/MW, din care 800 mii euro costul cu turbinele, restul reprezentând costuri de instratructură.

Din fericire există soluții pentru transmiterea energiei, a afirmat Voinescu, referindu-se la tehnologia transmiterii curentului continuu prin linia care urmărește gazoductul Tusla până la intrarea în Ungaria.

Sorin Grindeanu, detalii de ultim moment despre Autostrada Moldovei. Care este progresul în martie 2024 CITEȘTE ȘI Sorin Grindeanu, detalii de ultim moment despre Autostrada Moldovei. Care este progresul în martie 2024

Oficialul s-a referit și la prosumatori și impactul acestora în activitatea de distribuție și transport energie electrică: “Rețelele nu sunt identice, cele de distribuție sunt aproape de prosumatori (care au ajuns la o capacitate instalată de peste 1400 MW), prosumatorii nu sunt dispecerizați, crează noi dezechilibre neașteptate în producție și sunt greu de echilibrat de distribuitori. 

Voinescu mai crede că deși în prezent sunt în procesul de aprobare a conectării la rețea zeci de mii de MW de centrale regenerabile, în realitate nu se vor construi decât 10 GW în următorii ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabilă
ox2
offshore
eolian
solar
voinescu
prosumatori