SUA dau în judecată una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume

SUA dau în judecată una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume
scris 23 nov 2023

Kraken, una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume, a fost dată în judecată de Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC), care a acuzat-o că funcționează ilegal ca bursă de valori mobiliare, fără să se fi înregistrat în prealabil la autoritatea de reglementare.

Procesul intentat la tribunalul federal din San Francisco este cel mai recent pas în demersul președintelui SEC, Gary Gensler, de a aduce criptomonedele sub incidența agenției sale, susținând că activele digitale sunt contracte de investiții care fac obiectul legilor federale privind valorile mobiliare.

Urmărește-ne și pe Google News

În iunie, SEC a intentat procese similare împotriva Binance, cea mai mare platformă de criptoactive din lume, și Coinbase Global, operatorul celei mai mari burse de criptomonede din SUA. Foarte recent, fondatorul Binance, Changpeng Zhao, a demisionat din postul de CEO pledând vinovat pentru încălcarea cerințelor penale de anti-spălare a banilor.

Departamentul de Justiție al SUA solicită peste 4 miliarde de dolari de la platforma de criptomonede Binance Holdings CITEȘTE ȘI Departamentul de Justiție al SUA solicită peste 4 miliarde de dolari de la platforma de criptomonede Binance Holdings

Kraken intenționează să se apere, scrie Reuters. Reprezentanții platformei de criptomonede au declarat că legislatorii americani ar trebui să decidă cum să reglementeze bursele de criptomonede și au calificat punctul de vedere al SEC cu privire la activele digitale drept "incorect din punct de vedere juridic, fals din punct de vedere al faptelor și dezastruos din punct de vedere politic".

Kraken a precizat că procesul nu îi va afecta pe cei peste 10 milioane de clienți ai săi.

SEC susține că Payward și Payward Ventures, care operează sub numele de Kraken, au câștigat sute de milioane de dolari din intermedierea achizițiilor și vânzărilor de criptoactive începând cu anul 2018, ignorând, în același timp, legile privind valorile mobiliare menite să protejeze investitorii.

Kraken a fost acuzată, de asemenea, că are controale interne deficitare și o evidență inadecvată, reflectate în parte de faptul că ar fi amestecat banii clienților cu banii proprii și ar fi plătit costurile de operare direct din conturile clienților.

Eșecul înregistrării la SEC “a rezultat într-un model de afaceri plin de conflicte de interese, care a pus în pericol fondurile investitorilor”, a declarat șeful SEC, Gurbir Grewal, într-un comunicat.

În replică, Kraken a declarat că SEC a admis, în plângerea formulată, că orice presupusă "comasare" a fondurilor nu a însemnat "nimic mai mult decât cheltuirea de către Kraken a comisioanelor pe care le-a câștigat deja".

Tranzacție - Sea Container Services a ajuns la aproape 50% din Șantierul Naval Orșova CITEȘTE ȘI Tranzacție - Sea Container Services a ajuns la aproape 50% din Șantierul Naval Orșova

SEC a acuzat, de asemenea, Binance de comasarea fondurilor clienților, în urma unui articol Reuters care descria un astfel de comportament. Binance a negat acuzația de comasare. SEC urmărește impunerea unei amenzi civile împotriva Kraken, restituirea câștigurilor care ar fi fost obținute în mod necuvenit și oprirea activității platformei, dacă nu se înregistrează. 

Kraken a fost fondată în 2011. Platforma este susținută de investitori ca Blockchain Capital, Digital Currency Group, Hummingbird Ventures, SkyBridge și Tribe Capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
criptomonede valori mobiliare
kraken
sec
proces sec kraken
binance
coinbase
reglementari criptomonede