Mai mult de jumătate dintre românii care au intrat în sistemul de economisire-creditare în domeniul locativ, prin cele două bănci pentru locuințe, și care au economisit o perioadă de cinci ani sunt la limita sărăciei și au venituri extrem de modeste, reiese dintr-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ (ABDLR), publicat luni, care mai arată că 84% din totalul românilor care au intrat în sistemul de economisire-creditare în domeniul locativ au probleme cu locuința.
Unul din trei clienți au răspuns că nu au apelat la credit până acum pentru că nu puteau face față ratelor, se mai arată în sondajul IRSOP, efectuat pe un eșantion de 1.040 de clienți ai celor două bănci de economisire-creditare, BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuințe, care au economisit timp de cinci ani, dar nu au apelat până în prezent la credit, scrie News.ro.
Eșantionul este reprezentativ și are o marjă de eroare de maximum +/- 3% la un nivel de încredere de 95%. Studiul a fost efectuat în perioada 3-20 aprilie 2017.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Orice persoană care are probleme locative se află în condiții de risc social, iar 84% dintre respondenți au menționat că au probleme cu locuința proprie.
Cei mai mulți clienții chestionați sunt nemulțumiți de faptul că locuința este veche (42%), sau consideră că locuința are nevoie de reabilitare (29%).
Cercetarea efectuată de IRSOP mai arată că, deși nu au luat încă un credit pentru locuință, 78% din clienți au folosit fondurile de economisire și prima de stat pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit.
Studiul mai arată și alte riscuri materiale cu care se confruntă clienții sistemului de economisire-creditare.
CITEȘTE ȘI Elefant.ro își aduce director de marketing de la cel mai mare retailer online din Turcia, fost la ING și MetroAproape jumătate din totalul gospodăriilor în care trăiesc clienții băncilor pentru locuințe și aproape două treimi din persoanele care au peste 60 de ani trăiesc cu un venit total de sub 3.000 de lei, mai mic decât venitul mediu lunar al unei gospodării din România, de 3.085 de lei.
Aproape jumătate (43%) dintre clienți trăiesc în zone rurale sau orașe mici, cu oportunități financiare și de locuri de muncă mai reduse.
54% dintre clienții sistemului Bauspar consideră că posibilitățile lor financiare sunt mai mici decât costurile de îmbunătățire a locuinței.
Unul din trei clienți ai sistemului Bauspar crede că n-ar putea face față ratelor unui credit (29%).
Președintele IRSOP, Petre Datculescu, a declarat luni, într-o conferință de presă, că 46% dintre respondeți au un venit de sub 3.000 de lei și că majoritatea clienților sistemului Bauspar provin din orașele mici și din mediul rural.
“Această populație este o populație necăjită care face parte dintr-o secțiune dezavantajă și are probleme locative foarte serioase si de aceea se află într-o situație de risc”,a completat Datculescu.
Studiul arată că 71% dintre respondenți au încredere mare în sistemul de economisire - creditare, iar 84% dintre clienți susțin că nu ar fi avut alte surse de finanțare decât acest sistem.
România are două bănci pentru locuințe, apărute după ce legislația românească a introdus o primă pentru economisire care stă la baza sistemului importat din mediul german.
Mai exact, statul plătește 25% din suma economisită în anul precedent de către client, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 250 euro, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire. Sistemul funcținează în actuala formă de circa zece ani, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului 99/2006.
CITEȘTE ȘI Google oferă 4 luni de testare gratuită a serviciului Play MusicLa finalul anului 2015, BCR Banca pentru Locuințe avea active de 3,07 miliarde lei, iar Raiffeisen Banca pentru Locuințe active de 676 milioane lei, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).
Astfel, cu active de 3,74 miliarde lei (în jur de 830 milioane euro), băncile românești pentru locuințe au o cotă de doar 1% din activele sectorului bancar românesc.
Potrivit jucătorilor din piață, sistemul românesc al băncilor pentur locuințe are în jur de 500.000 de clienți.