UniCredit Bank România crește comisioanele standard aplicabile persoanelor fizice, începând cu 1 martie 2024, în special pe cele privind operațiunile cu numerar la ghișeu.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
UPDATE 7.11.2023 - Poziția UniCredit:
"UniCredit Bank menționează că ajustările contractuale pentru clienți avute în vedere nu au o legătură și nici nu se aplică pentru tranzacțiile cash. Atât tarifele vechi cât și tarifele noi prevăd comision "0" de retragere pentru toți clienții băncii care beneficiază de oferte tranzacționale, atât pe teritoriul României cât și în străinătate, pentru că vrem să oferim clienților fideli cele mai bune condiții comerciale. Există anumite ajustări contractuale discutate intern încă din luna iunie 2023, cu data de intrare în vigoare din martie 2024. Acestea au fost afișate, pentru transparență, pe site-ul Băncii în luna septembrie, înainte de orice modificări legislative.
Pentru claritate, modificările preconizate a intra în vigoare din 1 martie 2024 au avut ca scop simplificarea și adaptarea ofertelor la nevoile zilnice ale clienților, prin reconfigurarea beneficiilor în favoarea clienților, inclusiv prin punerea la dispoziție atât a unui cont în lei cât și a unuia în EURO, fără costuri, nicidecum de a majora cheltuiala acestora în relația cu UniCredit. Ținând cont de toate acestea, încurajăm clienții să utilizeze noile oferte tranzacționale ale Băncii (Optim, Star și Premium) care le oferă acces la servicii de transfer fără costuri și alte beneficii. Operațiunile de casierie vor fi comisionate, ca și până acum, pentru clienții care nu vor să utilizeze ofertele sau care lucrează doar ocazional cu Banca."
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Articolul inițial:
Clienții UniCredit vor avea patru luni la dispoziție pentru a se obișnui cu noile tarife, mai mari, percepute de bancă pentru o serie de operațiuni. Cele mai importante creșteri sunt cele pentru tranzacțiile cu numerar la ghișeu, dar cresc și comisioanele pentru operațiunile electronice.
Cele mai multe dintre comisioanele enumerate mai jos, cu excepția celor privind operațiunile la ghișeu, pot fi evitate dacă clienții aleg un pachet de cont curent și respectă în fiecare lună condițiile de eligibilitate (care presupun anumite încasări minime sau investiții și cel puțin o plată electronică).
CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile scumpesc creditele pentru firme. Cresc puternic dobânzile la euroCreșterile de comisioane ale UniCredit vin în contextul în care băncilor le-a fost impusă o taxă pe veniturile brute de 2% pe an, care va avea un impact de circa 100 de milioane de lei în rezultatul net al UniCredit (cât 43% din impozitul pe profit, care va fi plătit în continuare).
Pe de altă parte, Guvernul PSD-PNL a redus plafoanele până la care firmele și persoanele fizice pot face tranzacții cash, ceea ce obligă la mai multe tranzacții prin bancă, ceea ce înseamnă o sursă în plus de venituri pentru bănci.
Amintim că și Banca Transilvania va majora o serie de speze, atât în relația cu persoanele fizice, cât și în cele cu cele juridice, începând cu 1 ianuarie 2024.
Modificări de comisioane
Comisionul pentru mobile banking crește de la 0 la 3 lei. Banca introduce și un comision de 1 leu pentru încasările interbancare.
CITEȘTE ȘI PNL a ales calea "prin noi înșine" în alegerile din 2024. Vot în unanimitate dat în ședința conducerii partiduluiPentru plățile interbancare în lei, realizate prin canale electronice, comisionul se modifică de la 0,1%, (minimum 5 lei, maximum 2.000 de lei) + comision Sent (de 0,51 lei pentru plăți sub 50.000 de lei) la 10 lei + comision Sent, ceea ce înseamnă, în fapt, o creștere a comisionului pentru toate transferurile de până la 10.000 de lei.
În cazul plăților în euro, comisionul se modifică de la 0,1% (cel puțin 5 lei și cel mult 2.000 de lei) la 10 lei, ceea ce înseamnă o creștere în cazul transferurilor de valoare mai mică.
Pentru transferurile electronice interbancare în alte valute, comisionul crește considerabil – de cel puțin 15 ori - de la 0,1% și minimum 5 lei și cel mult 2.000 de lei la 0,3%, minimum 15 euro și maximum 500 de euro.
Banca nu te vrea la ghișeu
Comisionul pentru transferurile intrabancare la ghișeu crește cu cel puțin 10 lei - de la 0,2%, minimum 20 de lei și maximum 2.000 de lei la 0,2%, minimum 30 de lei și maximum 2.500 de lei.
Comisionul pentru transferurile interbancare crește, de asemenea, cu cel puțin 10 lei – de la 0,3%, minimum 20 de lei și maximum 2.000 de lei la 0,3%, minimum 30 de lei și maximum 2.500 de lei. În ambele cazuri se aplică comisionul Sent de 0,51 lei.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fabrica de ulei Mândra din Bârlad, cu o istorie de peste 100 de ani, a fost cumpărată cu 1,8 milioane euro FOTOAceeași creștere se aplică și pentru transferurile în euro, în timp ce transferurile în alte valute comisioanele cresc mult mai mult: de la 0,3% (dar cel puțin 20 de lei și cel mult 2.000 de lei) la 0,6% (cel puțin 30 de euro și cel mult 1.000 de euro).
Comision la jocuri de noroc
Banca introduce și un comision de 2% pentru tranzacțiile la jocurile de noroc, indiferent că sunt făcute la POS sau online.
Pentru retragerile de numerar de la bancomate, inclusiv de la cele din rețeaua băncii, comisionul pentru cardurile Mastercard Standard și Visa Classic se va aplica tot în cuantum de 1%, dar crește valoarea minimă de la 5 lei la 10 lei (de menționat că acest comision nu se aplică în pachetele de cont curent!).
Totodată, majorarea limitei zilnice de retrageri de numerar la peste 20.000 de lei se comisionează cu 25 de lei.
CITEȘTE ȘI Localnicii dintr-un sat elvețian au fost chemați să decidă prin vot dacă vor mai păstra sau nu tălăngile la gâtul vacilorBanca introduce și un comision de internet banking de 5 lei pentru conturile cu servicii de bază, inclusiv pentru persoanele vulnerabile financiar, precum și un comision de 3 lei pentru mobile banking. Totodată, sunt majorate și comisioanele de transfer pentru contul cu servicii de bază pentru persoane nevulnerabile, cu aceleași praguri enumerate mai sus.
Modificări ale pachetelor de cont curent
UniCredit anunță și modificări ale pachetelor de cont curent, care își vor schimba denumirea. Pentru cel mai simplu pachet (Optim), clientul beneficiază de scutire de comisioane pentru administrare, încasări interbancare în lei și retrageri de numerar în lei. Condiția este ca clientul să încaseze cel puțin 1.500 de lei în contul de la bancă (sau să aibă cel puțin 50.000 de lei economisiți sau investiți prin bancă) și să facă o plată lunară prin intermediul cardului de debit fizic sau virtual la comercianți (POS sau E-commerce).
CITEȘTE ȘI România - locul 1 la Olimpiada Balcanică de InformaticăPentru rulaje de 5.000 de lei (sau depozite/investiții de 100.000 de lei), clientul poate opta pentru un pachet (Star) care oferă și retrageri de euro de la bancomatele băncii. La rulaje de 10.000 de lei (sau economisiri/investiții de 250.000 de lei), clientul beneficiază și de plăți interbancare electronice incluse (Premium).
Dacă nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate, atunci clienții vor plăti comisioanele standard, pentru care banca anunță acum creșteri (cu excepția pachetului premium, unde se aplică un comision lunar de 50 de lei dacă nu sunt îndeplinite condițiile).