Firmele care vor angaja tineri cu vârste între 16 și 35 de ani, care nu au mai avut un loc de muncă, vor primi pentru fiecare astfel de angajat o sumă egală cu salariul minim brut și vor fi scutite de la plata asigurărilor sociale timp de 18 luni. Firma trebuie însă să îl păstreze trei ani pe angajat și să nu aibă datorii la bugetul asigurărilor sociale.
Un proiect de lege care include aceste prevederi a fost apobat, marți, de Senat și va fi transmis Camerei Deputaților, care are ultimul cuvânt în acest caz. Proiectul a fost aprobat de senatori cu 85 voturi pentru, nicio abținere și niciun vot împotrivă.
Conform proiectului, angajatorii care încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe durată nedeterminată, tineri cu vârsta cuprinsă între 16-35 ani primesc lunar, pentru fiecare astfel de nou angajat, o sumă egală cu valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată și sunt scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru tinerii angajați, pe o perioadă de 18 luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tinerii repectivi trebuie să nu fi avut anterior contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau să nu fi fost angajați pe perioadă determinată mai mult de 6 luni cumulat.
În situația în care contractul de muncă încetează la inițiativa angajatorului mai devreme de trei ani, iar tânărul se angajează la o altă firmă, noul angajator va putea primi la rândul său subvenția, neplătind nici contribuțiile sociale pentru cât a mai rămas până la împlinirea termenului de trei ani. În acest din urmă caz, noul angajator va fi obligat să îl păstreze pe angajat doar pentru perioada în care solicită subvenția și scutirea de la plata contribuțiilor sociale.
Unii dintre senatorii care au luat cuvântul la dezbaterea proiectului de lege au ridicat problema termenului de trei ani în care angajatorul este obligat să mențină locul de muncă. Parlamentarii au sugerat ca, la Camera Deputaților, termenul să fie redus la jumătate, având în vedere că trei ani este o perioadă mult prea lungă pentru a fi și previzibilă pentru multe firme, în special întreprinderi mici și mijlocii, în actualul context economic.