Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, va renunța din funcție până la sfârșitul lunii iunie, cu aproape un an înainte de expirarea mandatului, potrivit unui anunț al Băncii.
Este foarte probabil ca decizia sa să fie efectul unor poziții publice neclare cu privire la schimbările climatice, Malpass fiind criticat pentru că nu crede în schimbările climatice cauzate de om, scrie Hotnews.ro.
Malpass, care a fost numit în funcție de fostul președinte american Donald Trump, a informat consiliul de administrație al Băncii Mondiale despre demisia sa, arătând că va da curs unor „noi provocări”, fără a preciza care sunt acestea.
„A fost o onoare și un privilegiu enorm să servesc ca președinte al principalei instituții de dezvoltare din lume, alături de oameni atât de talentați și de excepționali”, a spus Malpass într-un comunicat.
În ultimul an, SUA și alți mari acționari ai Băncii Mondiale au presat instituția să-și intensifice eforturile pentru abordarea provocărilor globale, inclusiv a schimbărilor climatice, alături de mandatul său tradițional de combatere a sărăciei globale.
Săptămâna trecută, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a cerut conducerii Băncii Mondiale să pună în aplicare „rapid” reforme pentru a elibera mai mulți bani pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.
SUA este cel mai mare acționar al Băncii Mondiale și, în mod tradițional, își numește președintele.
Reforma băncilor de dezvoltare, inclusiv a Băncii Mondiale, a apărut pe agenda politică globală după ce țările bogate se confruntă cu întrebări despre cine plătește pentru impactul catastrofal al uraganelor, inundațiilor și incendiilor, scrie FT.
Națiunile mai mici și mai puțin bogate au făcut presiuni pentru a construi o coaliție în cadrul ONU pentru a li se asigura fonduri cu care să combată consecințele încălzirii globale fără a-și crește povara datoriilor publice.
Miercuri, Yellen i-a mulțumit lui Malpass pentru serviciile aduse Băncii Mondiale și a spus că SUA vor prezenta un candidat în urma unui „proces transparent și rapid, bazat pe meritocrație”