Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a vândut miercuri pe piețele externe obligațiuni denominate în euro cu maturități de 10 și 20 ani în valoare de 2 miliarde de euro, peste suma de 1 miliard de euro vizată inițial, în condițiile în care cererea a depășit 5,5 miliarde de euro.
MFP a vândut titluri pe 10 ani de 1,25 miliarde de euro, la un randament de 1,9 puncte procentuale peste midswap.
Din vânzarea de eurobonduri pe 20 de ani, cea mai lungă maturitate pentru obligațiunile în euro emise până în prezent de MFP, România a atras 750 milioane de euro, la un randament de 2,45 puncte procentuale peste midswap, relatează Bloomberg, care citează o persoană familiară cu operațiunea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Cred că fondurile vor fi folosite și pentru finanțarea, în avans, a deficitului pentru anul 2016. Nu estimez că România se va întoarce pe piețele internaționale în acest an”, a declarat pentru Bloomberg Martin Marinov, manager în cadrul fondului de investiții Raiffeisen Kapitalanalage.
Intermediarii operațiunii au fost Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International și UniCredit.
Potrivit Reuters, cererea din piață a depășit 5,5 miliarde de euro, iar cele mai multe oferte au vizat titlurile pe 10 ani.
Randamentul pentru obligațiunile României în euro se situa la 2,7% în jurul prânzului, cel mai ridicat nivel începând cu 8 septembrie. În iunie, randamentul eurobondurilor românești a urcat la un maxim de 3,03%, potrivit Bloomberg.
Ministerul Finanțelor anticipează un necesar de finanțare extern între 2 și 2,5 miliarde de euro pentru 2016, în condițiile unui deficit bugetar estimat la 1,9-2% din PIB, potrivit directorului adjunct al Trezoreriei, Diana Popescu.
În cel mai pesimist scenariu, împrumuturile de pe piața externă ar urma să ajungă la 4 miliarde de euro, iar pe piața internă ponderea titlurilor cu scadența pe termen scurt ar urma să crească.
Ponderea datoriilor în monedă străină reprezintă 17,1% din împrumuturile totale ale României, în scădere de la aproximativ 20% în 2014. România a atras anul trecut de pe piețele internaționale 2 miliarde de dolari și 2,75 miliarde de euro.