International Investment Bank preconizează lansarea la BVB de obligațiuni cu maturități mai mari

International Investment Bank preconizează lansarea la BVB de obligațiuni cu maturități mai mari

Clopoțelul de la BVB a sunat astăzi pentru obligațiunile International Investment Bank.

scris 15 oct 2015

În ziua listării la BVB a emisiunii de obligațiuni în valoare de 111 milioane lei și scadența la 3 ani, International Investment Bank a anunțat că are în vedere folosirea bursei românești și în viitor pentru obținerea de finanțare. Noile titluri ar urma să aibă de maturități de 5 și 7 ani.

Instituția de credit, recapitalizată în această vară până la un nivel de 1,3 miliarde euro, are listată începând de joi la Bursa de Valori București o emisiune de obligațiuni corporative în valoare de 111 milioane lei, cu un randament anual de 4,1% și maturitate pe 14 octombrie 2018. Exercițiul de piață încheiat fulger săptămâna trecută nu va fi singular, a anunțat la deschiderea ședinței de tranzacționare de joi de la BVB Denis Ivanov, al doilea om în Consiliul de Administrație al băncii, care are sediul la Moscova. Instituția va mai căuta finanțare în piața românească, iar în viitor ar urma să emită obligațiuni cu maturități extinse, de 5-7 ani.

Banii obținuți ar urma să fie folosiți pentru proiecte de investiții în România. Ținta principală ar urma să o reprezinte intreprinderile mici și mijlocii, însă banca are deschidere și pentru acordarea de împrumuturi unor debitori corporativi de anvergură ceva mai mare. Procedurile de aprobarea a creditelor sunt mai complicate în cadrul băncii, urcând ierarhic până la cel mai înalt nivel, fapt pentru care Ivanov nu a putut indica o anume companie. Răspunzând la o întrebare a Profit.ro, acesta a precizat, însă, că împrumuturile se vor îndrepta cu precădere către agricultură și energie, deși există flexibilitate pentru finanțarea mai multor sectoare.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce la București

Banca fondată în anul 1970 și care are ca membre nouă țări, dintre care cinci state ale Uniunii Europene, a deschis un birou la Bratislava. A preferat, totuși, ca pentru atragerea de finanțare să folosească Bursa de la București. Faptul că Slovacia este deja integrată în zona euro, iar România nu, a contat în decizia de realizare a emisiunii de obligațiuni pe piața locală, au precizat reprezentanți ai intermediarului BT Securities.

BVB este principalul pol de tranzacționare al băncii, punctează Mircea Ursache, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Conform datelor oferite de emitent, la exercițiul de piață de săptămâna trecută au participat 13 investitori, distribuția fiind echilibrată între bănci, fonduri de pensii și societăți de administrare a activelor financiare.

Nu este o bancă rusească, spun reprezentanții acesteia

Ivanov, aflat la a șasea vizită în România în ultimele două luni, spune că prezența băncii internaționale, a căror active au urcat la 800 milioane euro, vizează sprijinirea dezvoltării piețelor de capital din statele membre. Deși are sediul la Moscova, instituția de credit este internațională, amintește reprezentantul acesteia, iar la votarea recentelor sancțiuni asupra Rusiei, Uniunea Europeană a specificat expres că această instituție complet apolitică este exceptată.

În prezent, la cota BVB, mai este listată la categoria titlurilor de credit emise de instituții internaționale și emisiunea de obligațiuni în valoare de 130 milioane lei, din anul 2009, a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), având maturitatea în februarie 2019.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
iib
rusia
obligatiuni
bt securities