România vrea să vândă eurobonduri de 1-1,5 miliarde de euro înainte de finalul anului și ar putea accesa o linie de credit de la Banca Mondială pentru a strânge fondurile stabilite pentru 2015, a declarat Diana Popescu, director adjunct al Trezoreriei.
Urmărește-ne și pe Google News
Ministerul Finanțelor intenționeze să împrumute anul acesta 2 miliarde de euro de pe piețele internaționale, dar a ales până acum să mai aștepte, având în vedere volatilitatea cauzată de problemele statului elen și îngrjorările privind creșterea economică a Chinei.
"Suntem în etapa de monitorizare a condițiilor din piață, astfel încât să alegem momentul potrivit pentru lansarea emisiunii de obligațiuni. În următoarea perioadă intenționăm să emitem eurobonduri de 1 - 1,5 miliarde de euro", a spus Diana Popescu, citată de Reuters.
Popescu a adăugat că, în condițiile unui deficit bugetar estimat la 1,9-2% din PIB pentru 2016, împrumuturile României de pe piața externă vor însuma 2-2,5 miliarde de euro anul viitor.
"În situația, puțin probabilă, a unui deficit de 2,9% în 2016, vom fi nevoiți să revizuim structura datoriei pe piața internă și valoarea emisiunilor pe piețele internaționale", a adăugat directorul adjunct al Trezoreriei.
În cel mai pesimist scenariu, împrumuturile de pe piața externă ar urma să ajungă la 4 miliarde de euro, iar pe piața internă ponderea titlurilor cu scadența pe termen scurt ar urma să crească.
Ponderea datoriilor în monedă străină reprezintă 17,1% din împrumuturile totale ale României, în scădere de la aproximativ 20% în 2014. România a atras anul trecut de pe piețele internaționale 2 miliarde de dolari și 2,75 miliarde de euro.