PROFIT Financial Forum - Isărescu: Modificările legislative pentru sistemul bancar trebuie analizate cu înțelepciune, fără grabă. Apel la analiști și media pentru explicarea consecințelor unui cadru de reglementare prost dimensionat

PROFIT Financial Forum - Isărescu: Modificările legislative pentru sistemul bancar trebuie analizate cu înțelepciune, fără grabă. Apel la analiști și media pentru explicarea consecințelor unui cadru de reglementare prost dimensionat
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 nov 2018

Banca Națională urmărește îndeaproape și cu atenție rezolvarea neînțelegerilor dintre bănci și clienți, a transmis guvernatorul Mugur Isărescu la Profit Financial.forum, avertizând însă ca soluțiile de ordin legislativ să nu fie hazardate în această privință.

Conferința este transmisă în direct la Profit TV și poate fi văzută și AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

Cei de la Banca Națională a României spun că se luptă cu ideea incorectă că ei sunt avocații băncilor comerciale, iar acestea sunt bănci străine. „Noi suntem avocații stabilității financiare”, precizează guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Șeful băncii centrale afirmă că inițiativele legislative de reglementare a sistemului bancar au fost normale prin prisma de a ataca unele probleme născute de impactul crizei financiare internaționale asupra economiei naționale și a pieței creditului, însă, uneori, cum a fost în cazul Legii dării în plată, a fost nevoie de intervenția Curții Constituționale pentru a corecta unele stipulații incorecte ale actului normativ. „Noi nu trebuie să așteptăm ca doar forumul constituțional să clarifice lucrurile”, a avertizat Isărescu în legătură cu inițiativele existente deja în Parlament.

Recomandarea de la BNR este ca propunerile legislative pentru sistemul bancar să fie analizate cu înțelepciune, fără grabă.

PROFIT Financial.forum - Isărescu: Orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb este 2024. Am putea adopta euro cel mai devreme în 2026 CITEȘTE ȘI PROFIT Financial.forum - Isărescu: Orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb este 2024. Am putea adopta euro cel mai devreme în 2026

Contextul actual este favorabil unor analize la rece, pentru că nu se compară cu cel de stres din etapa de impas al creditului. Ponderea creditelor neperformante este cea mai coborâtă din ultimii ani, profitul sistemului bancar, în ansamblul lui, este unul consistent, capabil să contribuie la creșterea stabilității sale, iar componenta în lei a creditării crește. „Este drumul cel bun”, întărește Isărescu.

Dobânzile din piață sunt stabile. „Creșterea creditării în ritm susținut arată că nivelul dobânzilor acutaule sunt acceptate de piață și de consumatori”, adaugă guvernatorul băncii centrale.

Instituția urmărește îndeaproape și cu atenție îmbunătățirea calității serviciilor băncilor comerciale către consumatori, inclusiv modalitățile de rezolvare a neînțelegerilor, aceasta fiind și o preocupare la nivel european.

PROFIT financial.forum - Teodorovici: Reglementările nu trebuie să afecteze competitivitatea instituțiilor financiare și nici capacitatea companiilor de a se finanța. Ce este pregătit pentru Președinția UE asigurată de România CITEȘTE ȘI PROFIT financial.forum - Teodorovici: Reglementările nu trebuie să afecteze competitivitatea instituțiilor financiare și nici capacitatea companiilor de a se finanța. Ce este pregătit pentru Președinția UE asigurată de România

„Încrederea în orice relație bilaterală, cum este cea din sistemul bancar, se câștigă greu și se poate pierde foarte repede”, avertizează Isărescu, adăugând că de prea multe ori „ideile eronate și tendențioase” și-au făcut loc în opinia publică. „Cred că e și vina sistemului bancar pentru acest lucru.”

Ce este de făcut? Apelul de la Banca Națională a României este pentru o comunicare mai bună, o dezbatere echilibrată și pe bază de informații care să clarifice lucrurile. Analizele trebuie să aibă greutate, să fie echilibrate, dar și să fie auzite. Aici, un rol important îl are mass-media, prin capacitatea ei de a ajunge la opinia publică. Isărescu spune că presa are o responsabilitate socială pe care trebuie să o acopere dincolo de „interesul firesc pentru senzațional și exagerările aproape inerente care apar în lupta pentru audiență”.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
bnr
banca centrala
credit
banci
parlament
curtea constitutionala