Principalele acțiuni din Europa au închis în scădere, pe un declin generalizat la nivel global; indicele de volatilitate a urcat la nivelul maxim din perioada pandemiei de Covid

Principalele acțiuni din Europa au închis în scădere, pe un declin generalizat la nivel global; indicele de volatilitate a urcat la nivelul maxim din perioada pandemiei de Covid
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 aug 2024

Bursele europene au scăzut puternic astăzi, la începutul noii săptămâni de tranzacționare, pe fondul vânzărilor globale a acțiunilor, din cauza incertitudinilor economice, deși au redus din pierderi spre sfârșitul sesiunii, transmite CNBC.

Indicele regional Stoxx 600 a închis în declin cu 2,2% mai jos, temperând scăderea de peste 3%, pe măsură ce sectorul tehnologic și-a revenit pentru a termina cu o pierdere de 1%, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Hidroelectrica - Buget de investiții pe următorii patru ani de 1,4 miliarde euro CITEȘTE ȘI Hidroelectrica - Buget de investiții pe următorii patru ani de 1,4 miliarde euro
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Toate sectoarele și bursele majore au terminat totuși în roșu, acțiunile companiilor de utilități și de petrol și gaze coborând ambele peste 3%.

Strategii au subliniat mai multe cauze ale pierderilor pe burse în Europa, Asia și SUA, care a început săptămâna trecută, inclusiv temerile privind o recesiune din SUA și ale unei reduceri rapide a dobânzilor Rezervei Federale, recenta creștere a dobânzilor Băncii Japoniei și prăbușirea yenului și o reevaluare continuă a sectorului tehnologic.

Piața criptomonedelor a scăzut în 24 ore cu peste 360 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Piața criptomonedelor a scăzut în 24 ore cu peste 360 miliarde dolari

VIX, o măsură a volatilității așteptate a pieței, a crescut cu mai mult de 100%, la 64,06, în timpul tranzacțiilor de luni, înainte de a se tempera la aproximativ 35, încă cel mai ridicat nivel din 2020.

Acțiunile din SUA au înregistrat pierderi abrupte în cursul dimineții, Dow Jones Industrial Average pierzând aproape 1.000 de puncte, sau 2,5%, în timp ce Nasdaq Composite, dominat de acțiunile companiilor din sectorul tehnologic, a scăzut cu 2,6%.

Piețele din Asia-Pacific au condus luni vânzările de active. Acțiunile japoneze au intrat pe o piață urs, indicele Nikkei 225 pierzând 12,4%, pentru a înregistra cea mai proastă zi din 1987.

Guvernul turc discută cu reprezentanții Instagram după ce a blocat accesul la platforma de social media CITEȘTE ȘI Guvernul turc discută cu reprezentanții Instagram după ce a blocat accesul la platforma de social media

Indicele mai larg Topix a scăzut cu 12,23%, în timp ce casele de tranzacționare grele, precum Mitsubishi, Mitsui and Co., Sumitomo și Marubeni, au scăzut cu peste 14%.

Între timp, yenul a urcat la cel mai ridicat nivel față de dolar din ianuarie, pe măsură ce titlurile de Trezorerie americane au crescut.

În ceea ce privește datele economice publicate luni, cererea de servicii din Marea Britanie a crescut în iulie la 52,5, de la 52,1 luna precedentă, potrivit indicilor managerilor de achiziții.

Rata inflației din Turcia a încetinit, ajungând la cel mai redus nivel din 2022 CITEȘTE ȘI Rata inflației din Turcia a încetinit, ajungând la cel mai redus nivel din 2022

Datele corespunzătoare pentru Italia și Spania au indicat, de asemenea, o creștere susținută în sector, dar într-un ritm mai lent decât lunile precedente.

Indicele german DAX a coborât cu 1,95%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 1,425, iar FTSE 100, al bursei din Londra, cu 2,04%. Indicele italian FTSE MIB a coborât cu 2,27%, în timp ce IBEX 35, al bursei din Madrid, a scăzut cu 2,34%.

viewscnt
Afla mai multe despre
europa
actiuni europene
bursa