Klaas Knot, guvernatorul Băncii centrale a Olandei și membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat că se așteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze dobânda de politică monetară în trimestrul patru al acestui an, transmite Reuters.
Într-un interviu acordat duminică unui post de televiziune, Knot, renumit pentru poziția sa privind necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menține inflația sub control, a spus că susține diminuarea cât mai rapid posibil a programului de achiziționare de active, scrie Agerpres.
"Personal, mă aștept ca prima majorare de dobândă să aibă loc undeva în trimestrul patru al acestui an... În mod normal am crește dobânda cu un sfert de punct. Nu văd motive pentru care am adopta o măsură diferită", a spus Klaas Knot, care a adăugat că o a doua majorare a costului creditului ar putea urma la începutul lui 2023.
Comentariile lui Klaas Knot vin la câteva zile după ce președintele BCE, Christine Lagarde, a evocat posibilitatea majorării dobânzii de bază în 2022, dar a adăugat că o astfel de decizie este "puțin probabilă".
În timp ce alte bănci centrale importante, precum Rezerva Federală americană și Banca Angliei, se pregătesc că înăsprească politica monetară, BCE a decis, joi, să mențină dobânzile și strategia nemodificate.
La fel ca la reuniunea din luna decembrie 2021, Consiliul guvernatorilor BCE a decis, joi, că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25%, respectiv minus 0,50%. De asemenea, același Consiliu a hotărât că va continua să ofere stimulente prin efectuarea de achiziții nete de active în cadrul programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP).
Cu toate acestea, piețele de obligațiuni mizează, încă de pe acum, pe faptul că "gardienii" euro vor majora costul creditului cu aproximativ 40 de puncte de bază până la finalul anului.
"Primele două majorări de dobândă vor urma foarte rapid una după alta, astfel încât să ne scoată din teritoriul negativ", a apreciat Klaas Knot. "După aceea, dacă nu vom vedea o spirală de tip salarii-prețuri și dacă estimările inflaționiste vor rămâne ancorate în jurul țintei noastre de 2%, nu văd motive pentru care ar trebui să majorăm dobânzile semnificativ și rapid", a adăugat oficialul.
Înainte de a majora dobânda de politică monetară, BCE trebuie să pună capăt programelor sale de achiziționare de active, care conform calendarului actual urmează să se reducă treptat până la 20 de miliarde de euro în fiecare lună din trimestrul patru. "Consiliul guvernatorilor anticipează încetarea achizițiilor nete puțin înainte de a iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE", a anunțat, joi, BCE în comunicatul publicat la finalul reuniunii de politică monetară.