Oferta publică inițială planificată de Fondul Proprietatea pentru producătorul român de hidroenergie Hidroelectrica ar putea fi mai mică decât era prevăzut inițial, dacă Guvernul de la București continuă să se opună unei listări duale București-Londra, și nu va fi efectuată până în luna martie sau aprilie a anului viitor, a anunțat conducerea Fondului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
De ce este important: Reducerea float-ului ar însemna că Guvernul nu va îndeplini angajamentul ca din Hidroelectrica să fie listat măcar 15% până la jumătatea anului 2023, ca parte a țintelor convenite cu Uniunea Europeană pentru fondurile de redresare post-pandemie.
După cum a relatat Profit.ro, FP va supune oficial votului acționarilor săi posibilitatea de listare a deținerii sale la Hidroelectrica și în străinătate, deși deocamdată are girul Ministerului Energiei doar pentru intrarea la cota Bursei de Valori București (BVB).
Daniel Naftali, vicepreședintele senior al administratorului de fond Franklin Templeton București, Manager de Portofoliu Adjunct al Fondului Proprietatea și membru CS Hidroelectrica, a declarat recent într-un interviu pentru Profit.ro că FP speră să reușească să convingă acționarul majoritar al Hidroelectrica, Ministerul Energiei, să aprobe listarea companiei și pe o bursă externă, nu doar la BVB.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul 2 în telefonia din Moldova, deținut de cel mai mare grup din Nepal, având în spate un politician singurul miliardar nepalez - la BVB . Proprietarul a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității ShivaFP își evaluează deținerea de 20% din acțiunile Hidroelectrica la 12,56 miliarde lei, ceea ce indică o valoare totală a companiei de circa 62,8 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dan Șucu, familia Korponay, Dan Pitic și foști parteneri ai lui Dinu Patriciu intră în fondul de investiții Agista, care se va lista la bursă„Există semne de întrebare în legătură cu capacitatea de a vinde 15% din Hidroelectrica doar într-o listă locală”, spune acum Marius Dan, citat de Reuters.
Planurile erau de a scoate la vânzare un pachet de 15%-20% din Hidroelectrica, într-o tranzacție de 2,5 miliarde de euro (2,43 miliarde de dolari).
„Pentru a finaliza IPO doar la Bursa de Valori București, tranzacția ar putea să fie necesar să fie redusă la 1 - 1,5 miliarde de euro”, spune directorul FP.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul de dezvoltare în Portul Constanța, pentru care Fondul Proprietatea a anunțat, prin Profit.ro, că vrea să își vândă acțiunile: Insulă artificială. Traficul cu Ucraina a crescut de peste 16 ori. Statul promite investiții de 500 milioane euroFondul Proprietatea va încerca să se întâlnească cu premierul și liderii coaliției de guvernământ în săptămânile următoare, pentru a prezenta recomandarea consorțiului său de bănci, care intermediază operațiunea, pentru o listare dublă.
"Chiar dacă este doar o listare la București, ne angajăm să continuăm procesul și să îl finalizăm cât mai curând posibil. Acestea fiind spuse, nu suntem vânzători Hidroelectrica la orice preț", a spus Dan.
"Vom încerca să finalizăm listarea Hidroelectrica cât mai curând posibil, dar, de unde suntem astăzi, fereastra optimă de oportunitate pare a fi martie-aprilie 2023", mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PSD a contractat consultanți politici americani cu 40.000 de dolari pe lună. Firmă înființată de un fundraiser de top pentru campania prezidențială victorioasă a lui Donald Trump