Transelectrica a înregistrat în prima jumătate a acestui an un profit net de 30 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 70% față de perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a diminuării veniturilor din serviciile de sistem tehnologice, determinată de diminuarea tarifului aprobat de ANRE, și a majorării cheltuielilor privind serviciile de sistem tehnologice în condițiile creșterii prețurilor de achiziție a acestor servicii pe piața concurențială, pentru rezerva secundară și rezerva terțiară rapidă, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Pe zona principală a activităților de bază (transport și dispecerizare SEN) în primul semestru al anului, Transelectrica a obținut rezultate financiare mai bune comparativ cu smestrul similar a al anului trecut. Profitul operațional EBIT (profitul înainte de impozitul pe profit și dobânzi) a fost mai mare cu 18 milioane de lei (+23%) față aceeași perioadă a anului precedent.
Veniturile din transport și alte activități pe piața de energie au înregistrat o creștere de +9% pe fondul tarifului de transport realizat mai mare (+7%) practicat în S1 2019 față de S1 2018 și a creșterii cu +12,3 mil. lei a veniturilor din interconexiune, aceste majorări absorbind complet scăderea consumului de energie electrică la nivel național ce s-a reflectat în cantități tarifate mai mici (-0,1%).
“Contextul S1 2019 a fost unul dificil caracterizat de costuri mari cu operarea sistemului de transport, în special costurile cu procurarea energiei electrice pentru compensarea pierderilor tehnice din rețea (CPT). În ciuda faptului ca nivelul fizic al pierderilor tehnice a fost mai mic față de anul precedent (procent pierderi tehnice 2,38% S1 2019 față de 2,76% în S1 2018), costurile totale cu achiziția energiei au fost semnificativ mai mari (+23,6 mil lei reprezentând +19%) pe fondul creșterii substanțiale a prețului la energie în piața angro (prețul mediu total de achiziție a fost cu 41% mai mare, de la 198 lei/MWh în S1 2018 la 279 lei/MWh în S1 2019)”, susține Transelectrica.
În segmentul activităților cu profit zero, compania a fost afectată cel mai mult, înregistrând o pierdere financiară temporară de 58 milioane lei față de profitul de 33 mil lei înregistrat în prima jumătate a anului trecut.