Estimări de produție la porumb indicate în rapoartele USDA (Departamentul american al agriculturii), cu informații despre stocuri, consum si producția la nivel mondial, urmărite de majoritatea celor implicați în agribusiness, au depășit așteptările jucătorilor din piață, indicând creșteri mari pentru Ucraina (producție record chiar), România, Bulgaria. Producția în creștere mai mare decât cea a consumului a dus la estimări de stocuri mai mari.
Anul trecut, România și-a consacrat poziția de lider european la culturile de floarea soarelui și porumb, iar Le Monde relata că România, cu mămăliga din Carpați, "vampirizează" piața europeană a porumbului și preia coroana de cel mai mare producător european.
O serie de traderi și jucători la bursa din Chicago, cea mai mare bursă de cereale din lume, s-au speriat, iar prețurile la porumb și grâu au înregistrat scăderi de aproximativ 10 dolari/tonă. Bursa impune anumite limite la cât poate scădea prețul într-o zi, limită care a fost atinsă ieri la aproape toate contractele de porumb, altfel că era posibilă o scădere și mai mare. Chiar și așa, a fost cea mai mare cădere a prețului porumbului din ultimii 3 ani la bursa americană, arată datele AgroGo.
Și cum astfel de evenimente generează emoții mari și reacții în lanț, au fost scăderi mari de preț la toate produsele agricole tranzacționate și pe piața europeană, la bursa MATIF Paris.
Dacă pentru porumb aceste scăderi se justifică la toate bursele, la grâu contextul mondial nu este nefavorabil vânzătorilor, mai arată sursa citată.