Titlurile OMV Petrom scad pe bursă cu 4% după anunțul FP că va vinde prin ofertă publică participația sa de 19% din titluri

Titlurile OMV Petrom scad pe bursă cu 4% după anunțul FP că va vinde prin ofertă publică participația sa de 19% din titluri
scris 23 sep 2016

Experiența vânzărilor cu discount față de piață ale Fondului Proprietatea la Transelectrica, Transgaz și Romgaz i-a determinat pe investitori să arunce acțiunile în piață. Cotația a coborât sub reperul de 0,2500 lei/acțiune după orele prânzului.

Fondul Proprietatea (FP) ar urma să vândă prin ofertă publică deținerea sa de 19% din titlurile OMV Petrom (SNP). Este anunțul venit către piață cu puțin înaintea prânzului care a accelerat scăderea titlurile celei mai mari companii petroliere românești către reperul de 0,2490 lei/acțiune atins la ora 13.00, potrivit platformei de tranzacționare a IFB Finwest, preț cu 3,86% sub referința de ieri de 0,2590 lei/acțiune. Volumele nu depășeau însă cu mult echivalentul al unei jumătăți de milion de lei.

Reacția pieței vine din memoria exercițiilor de piață similară care au arătat că, pentru a se întâlni cu cererea, Fondul Proprietatea (FP) tinde să vândă cu discount față de prețul de piața reglementată a Bursei de Valori București. Este ceea ce s-a întâmplat la ofertele derulate în ultimii ani: OMV Petrom (mai 2013), Romgaz (noiembrie 2013, iunie 2014, octombrie 2015), Transgaz (decembrie 2013), Transelectrica (iulie 2014), Conpet Ploiești (noiembrie 2014).

Efortul de a vinde participația ar putea însemna, de asemenea, o vânzare cu discount. La prețul de piață de 0,2490 lei/acțiune, pachetul de aproximativ 10,76 miliarde titluri ar avea o valoare de 2,69 miliarde lei (605 milioane euro).

Urmărește-ne și pe Google News
OMV Petrom promite dividende de cel puțin 30% din profitul pe 2016, în așteptarea acordului OPEC de stabilizare a pieței CITEȘTE ȘI OMV Petrom promite dividende de cel puțin 30% din profitul pe 2016, în așteptarea acordului OPEC de stabilizare a pieței
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

O ofertă derulată de statul român în iulie 2011 pentru restul său de participație a fost subscrisă numai în proporție de 33%, prețul minim de 0,3708 lei/acțiune de atunci fiind considerat neatractiv. Piața a dorit și atunci discount, iar o declarație a premierului în funcție Emil Boc din aprilie, potrivit căreia vrea să obțină pe pachetul minoritar o sumă de 600 de milioane de euro, egală cu cea la care Guvernul Năstase a înstrăinat pachetul majoritar, a fost drastic amendată de piață. Prețul a căzut din zona de 0,4500 lei/acțiune, echivalent cu suma avansată de Boc, în numai 2 săptămâni, sub reperul de 0,4000 lei/acțiune.

În condițiile unui declin susținut al cotațiilor internaționale ale petrolului, acțiunea OMV Petrom (SNP) se află într-un trend descendent bine conturat încă de la sfârșitul verii anului 2014. Cotația se afla atunci la 0,4500 lei/acțiune și a coborât chiar până la un minim de 0,2155 lei/acțiune, consemnat în sesiunea din 12 februarie 2016. Prețul a avut 2 tendințe de revenire în martie și la jumătatea acestei veri, însă de fiecare dată elanul s-a frânt în zona de 0,2600 lei/acțiune.

Declinul cotației a venit în contextul pierderilor raportate pe anul trecut și al rezultatelor dezamăgitoare din acest an, dar și a presiunii la vânzare a fondului de piețe de frontieră al Franklin Templeton care, coordonat cu Fondul suveran al Norvegiei, au descărcat constant în piață pachete de titluri OMV Petrom, marcând pierderi pentru achizițiile realizate în urmă cu 4 ani atât din piața secundară, cât și în oferta prin care Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a lichidat, în noiembrie 2012, participația sa de 0,4% din titlurile companiei petroliere, încasând 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

Compania financiară americană Franklin Templeton este și administrator unic al Fondului Proprietatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
fondul proprietatea
bvb
bursa
berd
franklin templeton
petrol
titei