Arabia Saudită și-a recuperat în luna august poziția de lider global al producției de petrol și alte hidrocarburi lichefiate, poziție pe care o pierduse în urmă cu peste 2 ani, în aprilie 2014, în favoarea Statelor Unite ale Americii.
Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a anunțat schimbarea de lider pe piața producătorilor de petrol săptămâna trecută.
Potrivit IEA, Arabia Saudită și-a majorat în luna august producția cu 400 de mii de barili pe zi față de nivelul înregistrat în luna mai, în timp ce SUA și-au redus producția cu 460 de mii de barili pe zi.
SUA detronase Arabia Saudită în topul marilor producători de petrol în aprilie 2014. Între timp, însă, cotațiile petrolului s-au prăbușit, ceea ce a condus la scoatere de pe piață a jucătorilor cu cele mai mari costuri marginale de producție, printre care și unii producători de petrol din formațiuni de șisturi bituminoase din SUA. În mai 2016, numărul de puțuri noi săpate de petrol și gaz în SUA ajunsese la 404 (record negativ). În pofida faptului că în prezent acest număr s-a majorat (508 pe 9 septembrie 2016), producția de petrol și alte hidrocarburi lichefiate a SUA a fost în luna august de 12,2 milioane de barili pe zi, în timp ce cea a Arabiei Saudite de 12,58 milioane de barili pe zi.
Din cei 12,58 milioane de barili de hidrocarburi lichide pe zi produși de Arabia Saudită, petrolul este responsabil pentru 10.6 milioane de barili (în scădere cu 500.000 de barili pe zi față de luna iulie. În primele 8 luni ale acestui an, Arabia Saudită a produs în medie 10,36 milioane de barili de petrol (excluzând celelalte hidrocarburi lichide), un nivel al producției superior cu peste 200.000 de barili pe zi celui înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.
Evoluția producției Arabiei Saudite, cel mai mare producător al cartelului OPEC, pune sub semnul întrebării acordul preliminar anunțat de mai mulți membri ai cartelului privind stabilizarea pieței petrolului, acord care ar trebui să se materializeze la summitul OPEC-Rusia de la Algier pe 27 septembrie.