Sesiune-șoc la bursă: tranzacții de 175 milioane lei, scădere de 8-9% a acțiunilor Băncii Transilvania și recuperare majoră de final. După „confruntarea dură cu realitatea” taxei pe active bancare, cumpărătorii încearcă regruparea

Sesiune-șoc  la bursă: tranzacții de 175 milioane lei, scădere de 8-9% a acțiunilor Băncii Transilvania și recuperare majoră de final. După „confruntarea dură cu realitatea” taxei pe active bancare, cumpărătorii încearcă regruparea

Sursa foto: Servikos / dreamstime.com

scris 15 ian 2019

Într-o sesiune cu volume excepționale, vânzările pe acțiunile bancare s-au exacerbat, iar la jumătatea sesiunii indicii au coborât pe noi minime ale ultimilor 2 ani, în condițiile în care și cei mai optimiști investitori au conștientizat că taxa pe activele bancare este plătită și calculată trimestrial. Ultima parte a orarului de tranzacționare a marcat o recuperare robustă, iar acțiunile OMV Petrom chiar au avut o revenire de aproape 10%. „E o anumită încercare de a depăși momentul”, spune un analist financiar care se așteaptă ca unii investitori să încerce să ridice cotațiile pe termen scurt.

În jurul prânzului, pe BVB părea că groapa iadului s-a deschis pentru acțiunile Băncii Transilvania, care scădeau cu aproape 10%. Coborârea indicelui BET sub valorile din decembrie, de asemenea, crea angoasa că vânzările se vor accelera. A 2-a parte a sesiunii de tranzacționare poate fi interpretată și ca o exorcizare a demonului fricii adus de taxa pe activele bancare. Recuperarea a fost robustă, iar volumele și zona de închidere arată că au fost cumpărători importanți care susțin cotațiile.

Urmărește-ne și pe Google News
De ce ai apela la un coworking space? CITEȘTE ȘI De ce ai apela la un coworking space?

Claudiu Cazacu este Chief Strategist la furnizorul de servicii X-Trade Brokers, dar și investitor activ la Bursa de Valori București. Spune că astăzi s-a activat la cumpărare având sentimentul că aversiunea față de acțiunile bancare a ajuns deja într-un punct de exagerare.

El a explicat pentru Profit.ro contextul vânzărilor: „Ieri și în prima parte a zilei de astăzi a fost ca un fel de conștientizare a contextului și nu putem să vorbim neapărat de o masivă apăsare impusă de informațiile venite recent. Că taxa e plătibilă trimestrial, da, e o cofirmare în acest sens, dar nu e neapărat un element de o noutate puternică.

Într-adevăr, Profit.ro a prezentat anterior impactul calculului trimestrial, arătând atunci că varianta din forma finală a ordonanței Guvernului arată că taxa va fi plătită trimestrial, fiind și un calcul tot trimestrial, deoarece nu se vorbește în act de un calcul anualizat.  Jucătorii și băncile au sperat într-o eroare în actul normativ, dar acum au înțeles că informațiile au fost corecte.

BERD pregătește investiții de 350 milioane euro pe piața obligațiunilor corporative din România CITEȘTE ȘI BERD pregătește investiții de 350 milioane euro pe piața obligațiunilor corporative din România

De ce atunci noi scăderi în ianuarie practic pe aceeași știre? Cazacu de la XTB afirmă că și emoția are o distribuție în timp, iar în acest debut de săptămână a avut loc și capitularea celor care au crezut că lucrurile nu stau chiar atât de rău. „S-a înregistrat o creștere de vânzare din partea celor care sperau cumva – poate rațional sau mai puțin rațional – că lucrurile se vor schimba, că se va renunța, că nu e adevărat”, spune analistul financiar. „A fost un fel de refuz de a crede. Ceea ce s-a întâmplat a fost confruntarea dură cu realitatea, iar aceasta a ajustat cotațiile pe bursă.”

Groapa de la jumătatea zilei

Cum a arătat lovirea de realitate? După primele 2 ore de tranzacționare, pe transferuri de 21,88 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania coborau cu 8,50%, până la prețul de 1,5720 lei/acțiune. Faptul că indicle de dobândă ROBOR a fost peste reperul de 3% la finalul anului trecut arată că, în primul trimestru al acestui an, taxa pe activele bancare va fi de 0,30% din active, iar investitorii au realizat impactul asupra bilanțurilor băncilor.

Ultima parte a orarului de tranzacțuionare a înfățișat, însă, un tablou cu totul diferit. Pe ordine deopotrivă consistente, piața a realizat o mișcare de recuperare foarte puternică. Indicii au revenit „pe verde”, iar titlurile bancare și-au conturat un suiș destul de clar mai aproape de referințele de luni. Structurarea pe segmente orare arată bine momentele pieței, așa cum se vede pe graficul intraday al indicelui reprezentativ BET.

Sesiune-șoc la bursă: tranzacții de 175 milioane lei, scădere de 8-9% a acțiunilor Băncii Transilvania și recuperare majoră de final. După „confruntarea dură cu realitatea” taxei pe active bancare, cumpărătorii încearcă regruparea

Faptul că fiecare dintre mișcări este susținută și fără zig-zag-uri trădează prezența instituționalilor. Cazacu afirmă, la rândul său, că volumele arată că au fost investitori cu putere financiară care au marcat evoluția pieței.

Rulajul pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai ridicate din ultimele trimestre, de 174,54 milioane lei (37,28 milioane euro), iar acesta a fost asigurat în proporție de 64,49% de activitatea de tranzacționare pe acțiunile bancare.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania au închis la prețul de 1,7000 lei/acțiune, cu 1,05% sub referință, o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au cifrat la 89,87 milioane lei în piața reglementată. De asemenea, pe piața deal, pe acest emitent s-a mai realizat și o tranzacție specială în valoare de 11,02 milioane lei.

Peste acest reper, pe transferuri de 11,68 milioane lei, BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 1,35%, până la prețul de 10,20 lei/acțiune. Intraday cotația a coborât sub reperul de 10,00 lei/acțiune pentru prima oară în ultimii aproape 2 ani și jumătate.

RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursa CITEȘTE ȘI RETROSPECTIVĂ 2018 – Anul în care guvernanții au speriat bursa

Șocul de pe acțiunile bancare s-a răsfrânt și asupra traiectoriei indicilor principali de la BVB. Cu scăderi de peste 2% la orele prânzului, aceștia au revenit puternic. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,60%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 1,76%, până la nivelul de 7.056,05 puncte.

Cazacu de la XTB spune că trecerea indicelui sub minimul precedent, dar revenirea imediată peste acest reper arată o robustețe. Pe graficul zilnic rămân, însă, semnalele de avertizare între care cel mai important este așa-numita „trecere a morții”, respectiv coborârea mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200).

Sesiune-șoc la bursă: tranzacții de 175 milioane lei, scădere de 8-9% a acțiunilor Băncii Transilvania și recuperare majoră de final. După „confruntarea dură cu realitatea” taxei pe active bancare, cumpărătorii încearcă regruparea

Lumânarea aferentă sesiunii de astăzi este, totuși, încurajatoare, cu închidere pe maximul zilei și departe de punctul minim. „E o poezie de grafic”, spune Cazacu făcând trimitere la ziua de astăzi, când se împlinesc 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. „Dacă poți să crezi în analiză tehnică, e foarte bine”, subliniază analistul financiar conotațiile pozitive ale graficului. „Dar cât poți să crezi în analiză tehnică în vremuri ca astea e o altă întrebare...”

ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie Guvern - Banii din Pilonul II nu mai pot fi retrași. Contributorii la Pilonul II pot cere ca statul să nu le mai vireze de acum înainte contribuțiile. Cum poți afla câți bani ai în Pilonul II

Ricoșeul puternic la nivelul indicilor a fost alimentat de aprecierile puternice ale acțiunilor celor 2 producători de gaze naturale, impactați de asemenea de ordonanța de urgență din decembrie, care plafonează prețului producției oferite la piața internă.

Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 5,30%, până la prețul de 28,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,94 milioane lei, iar cele ale OMV Petrom (SNP) au avut un salt de 9,75%, până la prețul de 0,3095 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,47 milioane lei, trăgând în sus indicele energetic BET-NG care a supraperformat pieței cu un avans de 5,18%.

„E o anumită încercare de a depăși momentul”, arată Cazacu punctul în care în opinia sa se află bursa românească. „Piața a oferit astăzi semnele că unii investitori consideră că veștile negative ar fi deja incluse în cotații și nu este imposibilă păstrarea acestui sentiment pe termen scurt.”

Tranzacții cu aproape aproximativ 2,5% din acțiunile SIF Oltenia

Interes la cumpărare există. Acest lucru s-a văzut și pe piața deal, unde a fost io tranzacție specială cu un pachet de 13,22 milioane acțiuni SIF Oltenia (SIF5) reprezentând 2,28% din capitalul social al societății cu sediul la Craiova. Efectuat la prețul de 2,0000 lei/acțiune, cu 0,99% sub referință, schiombul s-a ridicat la 26,44 milioane lei. Pe același emitent, în piața reglementată s-au realizat transferuri de 3,33 milioane lei, cotația urcând cu 0,50%, până la prețul de 2,0300 lei/acțiune.

Pe același segment al fondurilor închise de investiții, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au scăzut cu 1,51%, până la prețul de 0,8500 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,63 milioane lei. Este un impuls care a tras în jos indicele financiar BET-FI, cu o închidere cu 0,36% sub referință, la nivelul de 33.646,11 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
claudiu cazacu
xtb