Consilierul economic al primului ministru Viorica Dăncilă a declarat, după picajul de 11% al bursei de ieri, că fluctuațiile normale. Încrezător că piața va reveni chiar și în 2-3 săptămâni, el a recomandat investitorilor să cumpere acțiunile care s-au ieftinit.
Cea mai mare a 2-a scădere de o zi din istoria bursă, antrenată de măsuri guvernamentale în domeniul fiscal, energetic și al fondurilor de pensii nu a fost în măsură să-l clintească pe Darius Vâlcov despre care se spune că este eminența cenușie din spatele programului de guvernare al principalului partid de guvernământ PSD.
„Sunt fluctuații”, a declarat deloc impresionat Vâlcov într-o inntervenție la Antena 3. Indicele BET de la Bursa de Valori București a suferit un declin de 11,21%, până la nivelul de 7.475,22 puncte, evaporând întregul câștig pe acest an pe știrea promovării unui proiect de ordonanță a cărei rațiuni cel care ocupă și poziția de consilier al premierului Viorica Dăncilă le-a explicat ieri.
CITEȘTE ȘI Asociația administratorilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG Reacția pieței nu îl face pe Vâlcov să se răzgândească față de promovarea probabil astăzi a actului normativ. „Ar fi o greșeală ca ordonanța să nu se dea. Dacă ordonanța nu s-ar da, atunci ar putea fi acuzat guvernul de manipulare a bursei.”
„Prăpăd”, „șoc și groază” au reclamat pentru Profit.ro violența vânzărilor investitori cu experiență pe piața de capital românească. Cele 2 acțiuni bancare lichide de la cota BVB, cele ale Băncii
Transilvania (TLV) și BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut nevoie de ridicarea limitei de variație admisă de sistemul bursei pentru a permite prăbușiri mai mari de 15%, în contextul promovării unei taxe progresive pe activele bancare.
„Aceste scăderi sunt trecătoare”, spune Vâlcov. Prin contrast, Sever Lupu, investitor cu 15 ani de experiență pe piața de capital românească își făcea probleme tocmai față de impactul pe un termen mai lung al mutărilor guvernamentale. „Problema nu e de prețuri”, declara acesta pentru Profit.ro. „Problema e de ce o să se întâmple în viitor, iar părerea mea este că dacă nu se îndulcește ceva în ordonanță, ăsta e un început.”
Din postura de "țar al economiei României", Vâlcov are o perspectivă diferită: „Nu vedem o problemă. Fluctuații normale.” Pe graficul indicelui BET, lumânarea japoneză aferentă ședinței de ieri apare ca o anomalie, o mișcare de o amplitudine echivalentă cu parcursul pieței pe un an întreg.
„Să vă așteptați ca aceste scăderi să fie recuperate în mai puțin de 2-3 săptămâni”, spune Vâlcov. „Nu aici este problema. Probabil a fost o reacție emoțională, probabil și o presiune pe guvern: atenție! Se prăbușește bursa!”
Într-adevăr, piața a semnalizat puternic, nemulțumirea cu vânzări nediscrimibate pe aproape toate acțiunile. Nu mai puțin de 19 titluri au consemnat scăderi mai mari de 7%.
„Nu se prăbușește bursa. Acțiunile își vor reveni”, este încrezător cel care gândește pentru majoritatea la putere principalele politici economice. Dimpotrivă, Vâlcov consideră că este nimerită intrarea la cumpărare pe o bursă pe care vede potențial foarte ridicat: „Cred că este un moment foarte bun de investiții în acțiunile care tocmai au coborât.”