Deși cea mai tranzacționată acțiune de pe bursa românească a închis „pe roșu”, ședința a fost pozitivă.
Elanul de vânzare cu care a început săptămâna nu s-a estompat pe bursele lumii. La New York Stock Exchange, indicele Dow Jones Average Industrial a coborât la un minim local, sub reperul de 29.000 de puncte, în timp ce indicele DAX40 din Germania a testat pragul psihologic de 12.000 de puncte.
În pofida acestui peisaj, în condițiile în care nici nu a prins puseul de depreciere de la jumătatea sesiunii americane, Bursa de Valori București a avut prilejul cel puțin al unei reveniri tehnice. Aceasta a fost anticipată corect ieri pentru Profit.ro de Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani, chiar într-un moment în care vânzările se exacerbau la BVB.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ricoșeul pieței a fost asigurat în primul rând de saltul de 4,00%, până la prețul de 17,68 lei/acțiune, al titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au adunat ransferuri de 4,68 milioane lei. Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,67%, până la prețul de 1,8080 lei/acțiune, pe o activitate de 1,60 milioane lei.
Sunt mișcări care au dat impuls pieței în ansamblul ei, tabloul fiind „verde” la nivelul indicilor: +1,41% pentru indicele compozit BET-XT, +1,59% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 47.869,34 puncte, +0,72% pentru indicele energetic BET-NG și +1,42% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 10.773,48 puncte este pe un ricoșeu din minimele anului.
În pofida direcției generale, cele mai lichide ale zilei, cu tranzacții de 12,16 milioane lei, cele ale OMV Petrom (SNP), au coborât cu 1,48%, până la prețul de 0,4000 lei/acțiune, păstrând tendința negativă din sesiunile precedente. Performeră în prima jumătate a anului, acțiunea este acum lovită atât de declinul de apoximativ o treime față de valorile din vară ale cotațiilor țițeiului, dar și de măsuri preconnizate la Bruxelles pentru suprataxarea inclusiv a companiilor petroliere.
Prin contrast, celălalt producător de gaze naturale, Romgaz Mediaș (SNG), a câștigat 2,30% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 40,05 lei/acțiune o ședință în care au cumulat volume echivalente cu 4,46 milioane lei.
Într-o sesiune în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 41,98 milioane lei (8,49 milioane euro), cu puțin sub media ultimilor ani, reperul unor transferuri de 1 milion de lei au mai fost depășit de titlurile Nuclearelectrica (SNN), care s-au apreciat cu 0,12%, până la prețul de 41,05 lei/acțiune.